Diyabet Hastası Olanlar İçin Doğal İlaç Görevi Görüyor!

Yemeklerimizi tatlandırmak için kullandığımız baharatlar sağlık açısından oldukça faydalıdır. Özellikle bu baharatlardan biri var ki şeker hastalığını önlemeye birebir. Kimyon vücutta kalkan görevi görerek şeker hastalığına ve birçok sağlık sorununa derman oluyor. Peki, kimyonun faydaları nelerdir?

30.06.2020-11:43 - (Son Güncelleme: 30.06.2020-12:28) Diyabet Hastası Olanlar İçin Doğal İlaç Görevi Görüyor!

Antioksidan özelliği ile öne çıkan kimyon, aromatik tadı ve kendine has olan kokusuyla sofraların vazgeçilmez baharatları arasında yer alıyor. Ortaçağ’dan bu yana kullanılan kimyon o dönemin Avrupası’nda sevgi ve sadakatin sembolü olarak kullanılıyordu. Anavatanı Akdeniz bölgesi ve Asya’nın batısı olsa da, asırlardır Eski Yunan, Roma ve Ortadoğu mutfağında çeşitli yemeklerde kullanılıyor. Türkiye'de ise Orta Anadolu'da kuru tarım alanlarında, özellikle Eskişehir, Sivrihisar, Polatlı, Konya'da yetiştirilen kimyon lezzet vermesi için yemeklere ekleniyor. Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez, kimyonun merak edilen faydalarını sizin için anlattı. İşte detaylar…

DİYABET HASTASI OLANLAR İÇİN DOĞAL İLAÇ

Kimyon, içeriğinde bulunan biyolojik aktif bileşen olan kumin aldehit sayesinde diyabet oluşumuna neden olan enzimleri engeller ve vücutta insülin üretimini sağlayan pankreasta bulunan beta hücrelerini koruyup, insülin düzeyinin artırılmasını sağlar. Bu sayede glikoz seviyesini kontrol altına alır. Şeker hastası olan kişiler hemen her yemekte kimyonu kullanabilir.

KOLESTEROL SEVİYESİNİ DENGELER

Kimyon, içeriğinde bulunan östrojen benzeri etki yapan molekül fitoöstrojen ve antioksidan bileşenleri kuersetin ve luteolin sayesinde yüksek kolesterolden korunmaya yardımcı olan mucize bir baharattır. Yapılan çalışmalar, kandaki kötü kolesterol olan LDL seviyesinin düşürüldüğünü ve aynı zamanda kalp damar sağlığını olumsuz etkileyen kan yağları olan trigliserit düzeylerinin azaldığını ortaya koymuştur.

Yapılan başka bir araştırmada da 88 kadının üç aylık periyodda yoğurtla kimyon tüketmesi izlenmiş ve hem LDL’yi düşürdüğü hem de iyi kolesterol olan HDL seviyesini yükselttiği görülmüştür. Bu nedenle yemeklerin yanında tükettiğiniz yoğurdun içerisine bir çay kaşığı kimyon ekleyebilirsiniz.

SAÇ VE CİLT SAĞLIĞINI KORUYOR

Kimyon, içeriğinde bulunan A, B, C, E vitaminleri, çinko ve selenyum açısından oldukça zengin olan içeriği sayesinde saç ve cilt sağlığının korunmasını sağlar. Aynı zamanda bol miktarda içerdiği fosfor sayesinde ciltteki sivilce, döküntü gibi sorunların giderilmesinde de yardımcı olur.

ÖDEM ATAR, GAZ SANCISINA İYİ GELİR

Sindirim sorunu yaşayan kişilerin rahatlamasını sağlayan kimyon, oldukça etkili bir baharattır. Hem tükürük salgısında bulunan hem de karaciğerde salgılanan, yağ sindiriminde görev alan safranın uyarılmasını sağlayarak etkisini gösteren kimyon, bu özelliği sayesinde yemeklerden sonra yaşadığınız hazımsızlık sorununu önleyebilir. Aynı zamanda yağların sindirim sürecini de hızlandıran kimyon, kilo vermenize yardımcı olur. İdrar söktürücü özelliği de bulunan kimyon, gaz sancısına da iyi gelir.

SÜTÜ ARTIYOR

Yüksek oranda demir içeriğine sahip olan kimyon, özellikle gebelik ve emzirme döneminde olan kadınlar için oldukça faydalıdır. Aynı dönemde gereksinimi artan bir diğer mikro besin öğesi ise kalsiyum. Kalsiyum yeterli düzeyde alınamadığı zaman annede diş çürükleri, osteoporoz gibi hastalıklar gelişebilir. Dolayısıyla zengin kalsiyum içeriğine sahip olan kimyonu anneler yemeklere eklemeli. Bunun yanı sıra kimyon fitoöstrojen içeriği sayesinde idrarla kalsiyum atımını azaltır, bu sayede kemiklerin güçlenmesine katkısı artar. Aynı zamanda kimyon, içeriğinde bulunan timol adı verilen mucize bileşen sayesinde emzikli kadınlarda süt üretimini artırır. Kimyonun bal ile beraber tüketimi bu etkiyi daha da artırır.

ANTİOKSİDAN ETKİ

Kimyon, içeriğinde bulunan flavonoid ve polifenol bileşenler sayesinde vücutta hasara neden olan serbest radikallerle de savaşır. Antioksidan etkiye sahip olan kimyon, zerdeçal ve karabiberle birleştirildiği zaman inflamasyona karşı kalkan görevi görür. Bu sayede hipertansiyon, tip 2 diyabet, osteoporoz, Alzheimer gibi hastalıklardan korunmayı sağlar.

UYKUYU DÜZENE SOKAR

İçeriğinde bulunan esansiyel yağlar sayesinde stresi önler, uykuya rahat bir şekilde dalmanızı sağlar. Kimyon, melatonin üretiminde görev alan B vitaminleri içerir ve bu sayede uykunun düzene girmesini destekler.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal