Diyabet Hastaları Oruç Tutabilir mi?

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte en çok merak edilen konulardan biri de diyabet hastalarının oruç tutup tutamayacağı oldu. Peki, diyabet yani şeker hastaları oruç tutabilir mi? Detaylar haberimizde…

08.05.2020-13:06 - (Son Güncelleme: 08.05.2020-13:15) Diyabet Hastaları Oruç Tutabilir mi?

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Gülçin Cengiz Ecemiş, diyabet yani şeker hastalarının oruç tutup tutamayacağı konusuna dair açıklamalarda bulundu. İşte detaylar…

DEĞŞKENLERİ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURMALI

Diyabet hastaları için birkaç değişkenin göz önüne alınması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Ecemiş, “Hastanın yaşı, kaç yıldır şeker hastası olduğu, şekerle ilgili kullandığı ilaçlar, diyabete eşlik eden hastalıklar ve bunlarla ilgili takip sürecinin nasıl olduğu bir bütün olarak değerlendirilmelidir. Tüm bu parametrelerle hastanın risk derecesi belirlenir,” dedi.

İnsülün kullanan hastaların yanı sıra bazı özel durumları olan kişilerin de oruç tutmasının önerilmediğini ifade eden Doç. Dr. Gülçin Cengiz Ecemiş, “İster insülin, ister şeker hapı kullansın şeker kontrolü düzgün gitmeyen hastaların, diyabete eşlik eden nörolojik ve kardiyovasküler olay geçirmiş ve bunlarla ilgili tedavi alan, böbrekle ilgili sorunları olan veya şeker hastalığına bağlı nörolojik problemleri olan hastaların oruç tutmasını istemiyoruz,” ifadelerini kullandı.

MUTLAKA HEKİM ONAYI ALINMASI GEREKİYOR

Oruç tutmak isteyen hasta bireyin mutlaka hekime danışması gerektiğini belirten Doç. Dr. Ecemiş, “Şeker hastası oruç tutmak istiyorsa mutlaka bu kararı hekiminin onayıyla almalıdır. Hasta, hekimi ile bu konuyu özel olarak görüşmeli; şeker takipleri düzgünse, hastanın kullandığı şeker ilaçları uzun etkili değilse uygun bir diyet planlaması ile oruç tutmayı denemelidir. Tabii ki burada dikkat edilmesi gereken, yakın kan şekeri ölçüm takipleriyle bu sürecin kontrollü yönetilmesi gerektiğidir. Hekiminize danışmadan lütfen kendi başınıza hareket etmeyin,” uyarısında bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal