Diyabet Göz Sağlığının Bozulmasına Neden Oluyor

Tüm vücudu etkileyen diyabet hastalığı göz sağlığının da olumsuz etkilenmesine neden oluyor. Uzmanlar şeker hastalığının gözlerde önemli hasara neden olduğunu belirterek önemli uyarılarda bulundu. Detaylar haberimizde…

07.09.2020-10:46 - (Son Güncelleme: 07.09.2020-10:44) Diyabet Göz Sağlığının Bozulmasına Neden Oluyor

Rutin göz kontrollerinde göz arkası ya da göz dibi olarak adlandırılan fundus taramasında tesadüfi olarak şeker hastalığının hasarlarına rastladıklarını belirten Op. Dr. Şeyda Atabay, konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

RETİNA DAMARLARINDA OLUŞAN HASAR CİDDİ SORUNLARA YOL AÇIYOR

Diyabetin, gözün arka tarafında görme işlemi için önemli bir yeri olan retina tabakasındaki (ağ tabaka) damarlara hasar verdiğine işaret eden Atabay, 'Retina tabakasının tutulmasına diyabetik retinopati denir. Retina damarlarında oluşan hasar, makulada (görme merkezi) ödeme (su toplanması) yol açarak yavaş ve ilerleyici bir şekilde görmeyi azaltabilir. Bunun dışında, göz içerisine kanama yaparak ani görme kayıplarına yol açabilir. Ayrıca, retina tabakasına verdiği hasar dışında, erken yaşlarda katarakt oluşumuna ve görmenin azalmasına yol açabilir' dedi.

EN ÖNEMLİ ETKEN KAN ŞEKERİNDEKİ YÜKSEKLİK

Hastalıktaki en önemli etkenin kan şekerindeki yükselme olduğunu belirten Op. Dr. Atabay, 'Kan şekeri seviyesindeki hızlı değişimler ve hastalığın süresidir. Diyabetik retinopati başlangıcı genelde damarlardaki küçük balonlaşmalar şeklindedir. Bu seviyede tanı konulabilmiş hastada kan şekeri düzenlemesi ve diyet ile hastalığı geriletebilmekteyiz. Ancak ciddi kanamaların başladığı görme merkezinde ödemlerin geliştiği seviyede gelen hastada mutlaka ek tedaviler gerekmektedir. Burada yapılacak tedaviler ile hastalık tamamen düzeltilememekte yalnızca yavaşlatılabilmektedir' ifadelerini kullandı.

HİPERTANSİYON VE KOLESTEROLDE ETKİLİYOR

Bunun yanı sıra hastanın hipertansiyon ve kolesterol yüksekliği gibi sorunları da varsa diabetik retinopati seyrinin hızlı bir şekilde ilerleyerek göze daha fazla zarar verdiğini belirten Atabay, 'Göz arkasında hasarların başladığı durumlarda yapılacak tedaviler olarak göze lazer tedaviler ve göz içine damar oluşumlarını azaltacak ve ödemi geriletmeye yardımcı ilaç enjeksiyonları yapılmaktadır. Hastalığın ileri evrelerinde göz içi sıvısında yoğun kanamalar ve göz ön yüzeyinde damar problemleri gelişebilir. Bu dönemlerde yapılacak tedaviler daha agresif cerrahi müdahalelerdir. Diabet hastalığı olan kişilerin hastalıklarının düzeyine bağlı olarak belli aralıklarda göz hastalıkları uzmanınca göz dibi taraması yaptırmaları gerekmektedir. Gereğinde göz fundus anjiyografileri gibi pek çok testler hastalığın seyrinde yapılması gerekmektedir' diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal