Dişler Sağlığın Aynası

‘Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası’ olarak anılan 22 Kasım gününün haftasındayken, ağız sağlığının sadece güzel gülümsemek adına değil, genel sağlık bakımından önemli olduğu uzmanlar tarafından hatırlatılıyor.

17.11.2020-16:45 - (Son Güncelleme: 17.11.2020-16:41) Dişler Sağlığın Aynası

Ağız ve diş sağlığında diş fırçalamanın rolu oldukça büyük. 22 Kasım gününü içine alan hafta ‘Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası’ olarak, ağız ve diş sağlığı için farkındalık kazandırmak için kutlanıyor. Uzmanlar ise ağız ve diş sağlığı hakkında çeşitli hatırlatmalara yer veriyor.

Ağız ve diş sağlığı bakımından diş fırçalamanın önemine değinen Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, ‘Ağız sağlığı, sağlıklı dişler ve iyi görünümlü bir gülümsemenin ötesinde sistemik hastalıkların belirtilerini yansıtan vücudun bir aynası olarak kabul edilmektedir. Bireyin genel sağlık düzeyinde büyük bir öneme sahip olan normal yapıda ve işlevdeki ağız ve dişlerin sağlığı için genellikle şikayetlerin meydana gelmesinden sonra çözüm yolları aranmakta ve bireyin sağlığının korunması ve geliştirilmesinde en çok ihmal edilen nedenlerden biri olduğu bildirilmektedir. Bu nedenle ağız sağlığını geliştirmek için yapılan herhangi bir müdahalenin önemli halk sağlığı etkileri bulunduğu belirtilmektedir’ ifadelerini kullandı.

FIRÇALAMA SÜRESİNE DİKKAT

Ağız temizliğinin önemini işaret eden Ağırtaş, ‘Buna karşın tüm yaş gruplarında diş fırçalama ve florürlü diş macunu kullanımına göre, diş ipi kullanılması, gargara ve diğer ağız temizliği tedbirlerinin daha az sıklıkla uygulandığı birçok çalışma gösterilmektedir.’ konularına değindi. Diş fırçalama adımlarından bahseden Dr. Murat Ağırtaş, ‘Diş fırçası 45 derecelik açı yapacak biçimde tutulur ve diş eti hizasından başlanarak ağız boşluğuna doğru fırçalamaya başlanır. Fırçalama sert darbeler halinde değil yumuşak ve hafif titreşimler uygulanarak yapılmalıdır. Daha sonra arka dişlerin dış yüzeyleri fırçalanır. Bu işlemde fırça diş etinden ağız boşluğuna doğru hareket ettirilerek yapılır. Ardından alt dişler fırçalanır. Bu işlem de kısa ve yumuşak darbelerle yapılmalıdır. Alt ön dişlerin arka yüzeyi fırça eğik tutularak temizlenir. Daha sonra dişlerin çiğneme yüzeyleri fırça düz olarak ileri geri hareket ettirilerek fırçalanır.’ açıklamalarına yer verdi. Ayrıca konuşmasında diş fırçalama süresinin de önemli olduğunun altını çizen Ağırtaş, ‘Fırçalama işlemi en az iki-üç dakika sürmelidir. Sağlıklı diş etleri fırçalama sırasında kanamaz. Diş fırçası kişiye özel bir araçtır. Başkasının diş fırçası kullanılmamalıdır’ sözleriyle konuşmasını tamamladı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal