Diş Hastalıkları Erken Doğuma Yol Açıyor

Hamilelikten önce ağız sağlığı mutlaka kontrol ettirilmeli. Çünkü hamilelikte yaşanan diş ve diş eti problemleri erken doğuma dahi yol açabiliyor. Periodontoloji Uzmanı Prof. Dr. Hülya Toker, bu konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

28.02.2019-12:18 - (Son Güncelleme: 28.02.2019-12:11) Diş Hastalıkları Erken Doğuma Yol Açıyor

Hamilelikten önce ağız sağlığı mutlaka kontrol ettirilmeli. Çünkü hamilelikte yaşanan diş ve diş eti problemleri erken doğuma dahi yol açabiliyor. Periodontoloji Uzmanı Prof. Dr. Hülya Toker, bu konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. İşte detaylar...

DİŞ KAYBINA YOL AÇAR

Periodontoloji Uzmanı Prof. Dr. Hülya Toker, diş eti hastalığında (periodontitis) diş yüzeyine tutunan bakterilerin diş etlerinde kanama, şişlik gibi enflamasyona sebep olarak ilerlemesi ve diş çevresindeki kemiğin ileri düzeyde kaybedilmesi sonucunda diş kayıplarına neden olduğunun altını çizdi. Toker, şöyle devam etti:"Diş çevresi yumuşak ve sert dokulardaki yıkım miktarı ise hastadan hastaya, bireysel değişkenlikler gösterebilmektedir. Bu değişkenliğe genetik ve çevresel faktörler (sigara gibi) katkıda bulunmaktadır. Diş eti hastalığının bazı türlerinde ise diş çevresi dokularda daha şiddetli yıkımlarla erken yaşta çoklu diş kayıplarıyla hastalarda estetik ve fonksiyon kayıpları oluşmaktadır. Diş eti hastalığından korunmada en etkili yol ise bireyin diş yüzeyinden bakteri plağını düzenli bir şekilde uzaklaştırması ve periodontitis gelişmişse hastalığı duraklatmak ve dokuların iyileşmesine olanak sağlamak için diş hekimi tarafından yapılması gereken profesyonel diş eti tedavisidir."

ERKEN DOĞUMA SEBEP OLUR

Prof. Dr. Hülya Toker, erken doğumun gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde doğum sonrası konjenital nörolojik bozuklukların ve perinatal ölümlerinin başlıca sebeplerinden birisinini oluşturduğuna dikkat çekerek, "Erken doğum oranlarını azaltmak hala önemli bir sağlık problemi olarak yer almaktadır." dedi.

Erken doğum için muhtemel risk faktörleri arasında sigara, alkol, ilaç bağımlılığı, düşük sosyoekonomik durum ve annenin yaşının sayılabileceğini söyleyen Toker, son olarak şunları söyledi: "Diş eti hastalığına neden olan bakteriyel enfeksiyonun da direkt veya indirekt yollarla erken doğuma ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerin doğmasına öncülük edebileceği birçok araştırıcı tarafından gösterilmiştir."

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal