Direnci Artırmak İçin Düzenli Egzersiz Yapın

Uzmanlar, düzenli olarak egzersiz yapmanın direnci artırdığını belirtiyor. Peki, düzenli egzersiz yaparken nelere dikkat etmek gerekir? Düzenli egzersiz yapmak hangi hastalıkların önlenmesini sağlar? Konuya ilişkin detaylar haberimizde…

25.06.2020-15:43 - (Son Güncelleme: 25.06.2020-15:40) Direnci Artırmak İçin Düzenli Egzersiz Yapın

Hafif ve orta şiddetli egzersiz yapmak bağışıklık sisteminin olumlu yönde etkilenmesini sağlar diyen Dr. Öğr. Üyesi Engin Işık Abanoz, “Düzenli orta şiddette yapılan egzersiz üst solunum yolu hastalıklarına karşı direnci artırır, orta şiddetli egzersiz yapan kişilerde üst solunum yolu enfeksiyonu görülme durumu yüzde 20-30 oranında azaldığı bildirilmiştir” ifadelerini kullandı.

EGZERSİZ YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Özellikle Coronavirüs salgınından dolayı karantina süreci yaşadığımız dönemde sosyal aktivitelerin azaldığını belirten Dr. Engin Işık Abanoz “Sosyal aktivitelerimizin kısıtlanması, hareketsizliğe bağlı olarak başta kilo alımı olmak üzere kas gücü kaybı, tansiyon, kolesterol kardiyovasküler riskle birlikte bağışıklık sisteminde düşüş gibi sağlık problemlerini beraberinde getirdi. Dijital iletişimin sayesinde insanlar riski kısa zamanda farkına varıp ev egzersizlerine yöneldiler. Egzersizin bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasındaki faydaları aşikârdır fakat burada dikkat edilmesi gereken bir husus egzersizin süresi ve şiddeti” dedi.

“ENFEKSİYON RİSKİ ARTAR”

Uzun süre yapılan yüksek şiddetli egzersizler bağışıklık sisteminin baskılanmasına neden olsuğunun altını çizen Dr. Abanoz, “Yüksek şiddetli uzun süreli bir egzersizi takiben lenfosit konsantrasyonu düşer ve hücrelerin çoğalma yeteneği, orta düzeydeki sitotoksik aktivite ve immünoglobülin üretimi azalır, bunların sonucunda bağışıklık sistemi baskılanır. Bu tür egzersizleri izleyen birkaç saat boyunca bağışıklık sistemi zayıflar ve bu dönemde solunum yolu enfeksiyonu riski artar” dedi.

ORTA YOĞUNLUKTA EGZERSİZLER YAPIN

Yaşlı olan bireylerin haftada en az 150 – 300 dakika aerobik egzersiz ve haftada 2 direnç antrenman seansı yapılabileceğini söyleyen Abanoz, “Karantina altında, normal günlük fiziksel aktivite seviyelerindeki azalmayı telafi etmek için yapılan aktivitelerin 5 – 7 gün arasına dağıtılarak, haftada 200 – 400 dakikaya çıkarılabilir. Ayrıca karantina zamanlarında yapılan bu aktivitelerin orta yoğunlukta yapılmasında fayda vardır.

Evde yapılan bu egzersizlerde, kişilerin egzersizin uygulanması için gerekli özel materyalleri olmasa bile evde bulunan bir sandalyeyi tutarak squat yapmak, sandalyeye oturup – kalkmak, bir yüksekliği basamak olarak kullanıp inip – çıkmak gibi aerobik egzersizleri, ayak parmaklarında veya topuklarda yürümek gibi denge egzersizleri yapılabilir. Dışarı çıkma yasağı yok ise, çevredeki kişiler ile güvenli mesafeyi koruyarak dış ortamlarda, orta şiddetli aerobik egzersizin (tempolu yürüyüş gibi) uygun bir alternatif olabilir” diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal