Dildeki Çatlaklar Neden Oluşur?

Dildeki çatlakların neden oluştuğuna, ağız sağlığı ile ilgili bilinmesi gerekenlere, dil kanserine, dil kanseri tedavisine galerimizden ulaşabilirsiniz.

12.12.2016-10:51 - (Son Güncelleme: 30.11.-0001-00:00) Dildeki Çatlaklar Neden Oluşur?

DİLDEKİ YARALAR KÖTÜLÜĞÜN HABERCİSİ

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hayrettin Cengiz Alpay, dilde görülen yaraların kötü hastalıkların habercisi olabileceğini belirtti. Dr. Alpay, çoğunlukla sigara ve alkol kullanımının tetiklediği hastalığın en dikkat çeken belirtisinin dilde görülen yaralar olduğunu belirtti.

GENETİK FAKTÖRLER ETKİLİ

Dikkatli bir muayene ve biyopsi ile hastalığın erken teşhisinin mümkün olduğunu belirterek Alpay, "Vücudun pek çok dokusunda olduğu gibi dilde de tümör görülebilir. Diğer türlerde olduğu gibi bu hastalıkta da hiç şüphesiz genetik faktörler etkilidir. Ancak kötü ağız hijyeni, alkol ve sigara hastalığı tetikler. Cinsel yolla bulaşan HPV ve AIDS etkeni olan HIV virüsü de tetikçiler arasındadır." diye konuştu.

DİL KANSERİ OLABİLİRSİNİZ

Günlük ağız bakımı sırasında özellikle dilin alt arka kısmında kalan ve tabut köşe olarak adlandırılan bölgenin kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayan Alpay, "Dil kanseri lezyonları ağrısız olabilir, bu lezyonlar dilin alt arka tarafında oluşabilir. Fark edilmesi zor olduğu için dilin altında kalan bu bölgenin dikkatle muayene edilmesi gerekir. Hastalığın kesin tanısı, lezyondan alınan biyopsinin patolojik değerlendirilmesi ile konur." şeklinde konuştu.

DİL KANSERİ TEDAVİSİ

Dil kanserinin tedavisi planlanırken, boyun lenf nodlarının da sürece dahil edilmesi gerektiğini kaydeden Alpay, "Cerrahi bir müdahale gündeme gelirse lenf nodları da cerrahi sırasında çıkarılmalıdır. Dil kanseri tedavisinde radyoterapi uygulamalarının gündeme gelmesi halinde ise boyun bölgesi de ışınlanır ve kanserin ulaşabileceği lenf nodları, tedavi planına dahil edilir." ifadelerini kullandı. 


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal