Dil yarası neden oluşur, hangi hastalıkların işareti? Dil yarasına iyi gelen doğal ve bitkisel çözümler

Dilde oluşan yaralar günlük hayatımızı olumsuz yönde etkiler. Hemen herkesin hayatında en az bir kere yaşamış olduğu dil yarası bazen çok önemsizken, bazen ise tehlikeli olabilir. Dil yarasına yol açan faktörleri ve çözümleri haberimizde bir araya getirdik.

15.03.2022-16:00 - (Son Güncelleme: 15.03.2022-16:09)

Dil yaralanmaları pek çok nedenle oluşabilir en sık karşılaşılan durumların başında, dilimizi ısırmak, sıcak besinler sebebi ile yanmalar, ağız ülserleri, ağız kanseri, kazalara bağlı yaralanmalar ve dişlerimizi fırçalarken veya kürdan kullanırken tahriş etmek gelir.

Dil yarasına yol açan faktörler;

- Dilin yanlışlık sonucu ısırılması

- Dilde ortaya çıkan mantar

- Diş çürüklerinden kaynaklı olan durumlar

- Bazı ilaçların yan etkileri

- Çok soğuk ya da çok sıcak olan içecek ve yiyeceklerin tüketilmesi

- Aşırı derecede baharatlı olan yemekler de bu sorunun en temel nedenleri içinde dikkat çeker.

Dil yarasına ne iyi gelir?

Tuz ve karbonat, ağız gargarasını evde tuz ve karbonat yardımı ile de yapabiliriz. Tuz ve karbonat doğal bir antiseptiktir. Birer tatlı kaşığı tuz ve karbonatı ılık bir bardak suda karıştırıp günde 3-4 kez gargara yapabiliriz. Gargara yaparak dil yaralarının yok olmasını sağlayabilirsiniz. Su ve karbonatı dilediğiniz gibi tercih edebilirsiniz. Bunun için bir çay kaşığı kadar karbonatı suyun içine koyun. Bunu çok iyi bir biçimde karıştırın ardından da yapılacak olan şey yaranın üstüne koymaktır. Belli bir süre kadar bekleyin ve daha sonra ilgili yeri güzel bir biçimde temizleyin. Bu yöntem çok kısa zamanda sonuç vermesiyle bilinir.

Limon ve elma sirkesi, bir çok hastalığın tedavisinde kullanılan limon ve elma sirkesi, dil yaraları, enfeksiyon, boğaz iltihapları ve aftların tedavisinde kullanabileceğimiz etkili bir yöntemdir. Bir bardağa yarım limon sıkılıp üstüne biraz elma sirkesi katıldıktan sonra kalanını su ile doldurup günde üç sefer gargara yapabiliriz.

Dil yarasına ne iyi gelir?

Aloe vera, dil yaralarının geçmesine yardımcı olabilecek en etkili bitkilerdendir. Aloe vera yaprağını uzunlamasına kesip içinden çıkaracağınız jeli dilinizdeki yaranın üstüne sürün. 3-4 dakika sonra ağzınızı su ile çalkalayın. Her seansta iki kez olma üzere günde iki sefer uygulayın.

Yoğurt, özellikle ev yapımı yoğurt, dil yararlına ve mide problemlerine bağlı aftların tedavisinde etkilidir. Dilinize yoğurt sürüp 5 ila 10 dakika bekledikten sonra ağzınızı suyla çalkalayıp tükürün.

Anti-bakteriyel özellikleri olduğu için şalgam suyu en çok tercih edilen ürünlerin içinde öne çıkar. Bunun yanı sıra içimi de lezizdir. Ancak istemeyen kişiler bunu hiçbir şekilde yutmak zorunda değil. Sadece bir dakika boyunca gargara yapmak yeterli olacak. Kısa sürede bu şekilde sonuç alın. Belli bir zaman diliminin ardından yaraların ortadan kalktığını göreceksiniz.

Bal ile dil yaralarına çok hızlı bir biçimde son vermek mümkün. Bunun için kullanım koşullarını bilmek lazım. O da balın yaranın üstüne koymak şeklindedir. Daha sonra bir dakika kadar bekleyin. Bunu gün içinde 3 kere yapmak işe yarar. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal