Derinin Erken Yaşlanmasına Neden Oluyor

Güneşten gelen UV ışınları D vitamini ve cilt sağlığı açısından oldukça önemlidir. Fototerapi olarak bilinen ışık tedavisinde de deri ultraviyole ışınlara maruz bırakılarak çeşitli hastalıkların tedavi edilmesini sağlar. Peki, fototerapi hangi hastalıkları tedavi eder? Fototerapinin zararları nelerdir?

24.07.2020-17:41 - (Son Güncelleme: 25.07.2020-09:05) Derinin Erken Yaşlanmasına Neden Oluyor

Haber365 Özel | Edanur Tekin

Dermatoloji Uzmanı Dr. Yurdum Sinan Yücel, fototerapi olarak bilinen ışık tedavisinin kullanım amaçlarına değinerek, ‘Sedef hastalığı, egzamalar, halk arasında alaca hastalığı olarak bilinen vitiligo, mikozis fungoides gibi bazı deri kanserleri, morfea ve çeşitli deri hastalıklarında tedavi etmek amacıyla fototerapi kullanıyoruz. Aynı zamanda karaciğer, safra kesesi, böbrek rahatsızlıkları, kan hastalıkları, HIV enfeksiyonu kaynaklı kaşıntılarda ve hatta güneşin tetiklediği alerjilerde hastalıkların önlenmesi için ilkbahar aylarında hastayı duyarsızlaştırmak amacıyla kullanılıyor’ dedi.

FAZLA KULLANILMASI KANSER RİSKİNİ ARTIRIYOR

Işık tedavisinin dermatoloji pratiğinde birçok hastalıkta kullanıldığını belirten Uzm. Dr. Yurdum Sinan Yücel, ‘Bu ilaç toplumda bronzlaşmak veya D vitamini alarak kemiklerinin güçlenmesi için kullanıyor. Ancak bu yöntemin D vitamini için kullanılmasına gerek yok. Bunun için günün herhangi bir saatinde 15-20 dakika güneşin altında durmanız yeterlidir. Işık tedavisinde unutmamanız gereken önemli bir nokta var. Bu da ışık tedavisinin 9 ila 16 saatleri arasında kullanılmamasıdır’ dedi.

Yücel, ışık tedavisinin fazla kullanılmasına bağlı oluşabilecek durumlara da değinerek, ‘Ciltte UV’ye bağlı yanmalar ve hızlı yaşlanma görülür. Yani yüzde kırışıklıklar, renginin sarıya dönmesi, deride kalınlaşmalar, yağ kistleri, leke ve çiller görülebilir. Boyun bölgesinde de kırmızı ve siyah renkli geçmeyen lekeler, kafanın da içerisinde sivilcelere neden olabilir. Hepsinden de önemlisi ışık tedavisinde fazla UV ışınlarına maruz kalınması kanser riskinin artmasına yol açar’ dedi.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Özellikle 9 ila 16 saatleri arasında güneş ışınlarından kaçınılması gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Yurdum Sinan Yücel, konuşmasına şöyle devam etti:

‘Günlük hayatta güneş kremi kullanılması ihmal edilmemesi gereken bir konudur. Ancak güneş kremlerine de tamamıyla güvenilmemelidir. Çünkü bu kremler daha ziyade UVB’ye karşı koruma sağlar. UVA’ya karşı yeterince koruma sağlamadığı için UVA’nın yan etkilerine maruz kalmanıza neden olur. Güneş kremi kullansanız dahi bu saatler arasında güneşten fiziksel olarak kaçınmalısınız. Güneş kremini ise güneşle temas etmeden yarım saat önce ve yarım saat sonra tekrar sürmeniz gerekir.’

BULUTLU HAVALAR SİZİ YANILTMASIN

Bulutlu havalarda güneş ışınlarını görmüyor olmanız güneş ışınlarının da sizi görmediği anlamına gelmez diyen Uzm. Dr. Yücel, ‘Bulutlu havalarda 400 nm altındaki dalga boylarına sahip olan UVA ve UVB’nin yan etkilerine maruz kalabilirsiniz. Androgenetik Alopesi (Aga) saç dökülmesi olan hastaların şapka kullanması gerekir. Aynı zamanda antibiyotik, ağrı kesici, tansiyon ve kalp ilaçları, kremler ve bitkiler güneşle birleşince alerjik ve toksik reaksiyonlara neden olabilir. Yani işin özü ışık tedavisi birçok hastalıkta kullanılan önemli bir ilaçtır. Ancak yanlış kullanıldığı zaman ölümcül sonuçlara varabilir.’

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal