Deprem anında ne yapmalıyız?

Türkiye deprem risk bölgesinde yer aldığı için, deprem anında yapılması gerekenler her vatandaş tarafından bilinmeli. Peki deprem anında ne yapmalıyız? Uzmanlar, deprem esnasında 'Yat, Çök-Korun, Kapan-Tutun' hareketinin önemli olduğunu belirtiyor.

30.10.2020-16:07 - (Son Güncelleme: 06.02.2023-17:48) Deprem anında ne yapmalıyız?

Arama Kurtarma Derneği'nin (AKUT) hazırladığı Deprem Eğitim El Kitabında yer alan bilgilere göre, özellikle büyük deprem yaşanması durumunda ayakta durmak çok mümkün olmadığı için, ilk yapılması gereken, güvenli bir yere yatmak ya da çökmek.
Kişi binanın çökmesi ihtimaline karşı, oksijen alabileceği, yaşam alanı olabilecek, kanepe, sağlam masa, yatak, çamaşır makinesi gibi üstüne bir şey çökse bile yer hizasıyla sıfırlanmayacak eşyaların hemen yanı başına geçmesi gerekmektedir.

'Yat,çök,korun,kapan,tutun'

Yat: Yere yüzüstü ya da yan biçimde yatarak bacakları karına çekerek durulmasıdır.

Çök: Genelde masa altı gibi yerlerde uygulanır. Kişi iki dizinin üzerine çökerek vücudunu öne eğer.

Korun/Kapan: Deprem esnasında etraftan üstümüze düşebilecek ya da devrilebilecek cisimlerden kendimizi koruma durumunu belirtir.

Korun: Özellikle baş bölgesi korunmalı, yastık ve benzeri cisimler ile korumak gerekir.

Kapan: Başın kolların arasına alarak kafanın korunması durumudur.

Tutun: Deprem esnasında koltuk ve oturma grubu gibi ağır ve büyük cisimlere tutunarak onlarla birlikte sallanabilir ve sizi ezmelerinden kendinizi korumuş olursunuz.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal