D Vitamini Eksikliği Covid-19 Riskini Artırıyor

Bilim insanları, D vitamini eksikliği ve Coronavirüse bağlı olarak gerçekleşen ölümler arasında güçlü bir bağlantı olduğunu tespit etti.

09.05.2020-14:37 - (Son Güncelleme: 09.05.2020-14:11) D Vitamini Eksikliği Covid-19 Riskini Artırıyor

ABD'nin Northwestern Üniversitesinden bilim insanları, ABD, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, İngiltere, İsviçre, İran, Güney Kore ve Çin'deki hastanelerden topladığı Coronavirüsü hastalarına ait verileri inceledi.

Araştırmacılar, İtalya, İspanya ve İngiltere gibi Covid-19 kaynaklı ölümlerin yüksek olduğu ülkelerdeki hastaların D vitamini seviyelerinin, ölümlerin düşük seyrettiği ülkelerdeki hastalara oranla daha düşük olduğunu saptadı.

Bilim insanları, düşük D vitamini seviyesi ve "sitokin fırtınası" adı verilen aşırı aktif bir bağışıklık sisteminin sebep olduğu hiperinflamatuar durum arasında da güçlü bağlantılar olduğunu belirtti.

Northwestern Üniversitesinden Dr. Ali Daneshkhah, "sitokin fırtınası"nın akciğerlere ciddi şekilde zarar verdiğini ifade ederek, "Sitokin fırtınası, hastalarda akut solunum sıkıntısı sendromuna ve ölüme de yol açabilir," dedi.

Üniversitesinin laboratuvar sorumlusu Vadim Backman, D vitamini eksikliğinin Coronavirüsü kaynaklı ölümler üzerinde etkili olabileceğini belirtirken, herkesin D vitamini almaya zorlanmaması gerektiğini de kaydetti.

Backman, bulgularla alakalı daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Umarım çalışmalarımız bu alana olan ilgiyi teşvik edecektir. Veriler kanıtlandığı takdirde de yeni terapötik (tedavi edici) hedeflere yönelenebilir," dedi.

Ayrıca araştırmacılar, D vitamini takviyesi konusunda da aşırıya kaçılmaması gerektiği uyarısında bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal