Covid-19 Testinin Pozitif Sonuçları Yanıltıcı Olabiliyor

Yapılan bir araştırma, negatif sonuçlarda güvenirliliği tartışılan Covid-19 testinin, ‘ölü virüsleri’ tespit ettiği için pozitif sonucunun yanıltıcı olabileceğini oraya koydu.

10.09.2020-14:05 - (Son Güncelleme: 10.09.2020-14:02) Covid-19 Testinin Pozitif Sonuçları Yanıltıcı Olabiliyor

Polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) olarak bilinen test, vücutta virüsün bulunup bulunmadığını belirliyor fakat organizmanın aktif olup olmadığı sorusunu yanıtlamıyor.

Oxford Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, sonucu pozitif olan 25 PCR testinin numunelerine bakıldı. Yapılan incelemelerde, testin, aktif yani çoğalabilen virüslerin yanı sıra hastalığı geçiren kişilerde bulunan kalıntıları ve ölü virüsleri de algıladığı için 'yanıltıcı pozitif' sonuç verdiği ortaya çıktı. Buna göre test sonucu pozitif olan herkesin hastalığı bulaştırabilen aktif vaka olmadığı kararına varıldı. Hastalığa yakalanıldığımız zaman ortalama bir hafta boyunca bulaştırıcı oluyoruz fakat araştırmaya göre virüs bir kez sistemimize girdiği için iyileştikten günler sonra bile PCR testinin pozitif çıkması mümkün.

CAN KAYBI İLK DALGA DÖNEMİNE GÖRE DAHA AZ

Salgının ilk başladığı zamanlarda, her gün yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiği Avrupa ülkelerinde vaka sayıları tekrar artmaya başladı, buna rağmen hastaneye kaldırılan kişilerin sayısı ve can kaybı ilk dalga dönemine göre çok daha az. Uzmanlar, bu durumun PCR testinden elde edilen yanıltıcı pozitif sonuçlarla bağlantılı olabileceğini belirtiyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal