Covid-19 Tedavisinde Sıtma İlacı Ölüm Riskini Artırıyor

Yeni tip coronavirüs salgınına karşı tedavi yöntemi olarak işe yarayıp yaramayacağı tartışılan hidroksiklorokin ve klorokin içeren sıtma ilacının ölüm riskini yüzde 45 arttırdığı açıklandı.

23.05.2020-17:07 - (Son Güncelleme: 23.05.2020-17:04) Covid-19 Tedavisinde Sıtma İlacı Ölüm Riskini Artırıyor

Yeni tip coronavirüs salgınına karşı tedavi yöntemi olarak işe yarayıp yaramayacağı tartışılan hidroksiklorokin ve klorokin içeren sıtma ilacının ölüm riskini yüzde 45 arttırdığı açıklandı.

Uluslararası kapsamlı düzenlenen bir araştırmada, yeni tip coronavirüs salgınına karşı tedavi yöntemi olarak işe yarayıp yaramayacağı tartışılan hidroksiklorokin ve klorokin içeren sıtma ilacının ölüm riskini yüzde 45 arttırdığı ortaya çıktı.

Araştırmada yer alan Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Mandeep Mehra, hidroksiklorokin ve klorokin yeni tip coronavirüse yakalanan kişilere faydalı olmadığını ve bu ilaçların ölüm riskini artırdığını ifade ederken, ayrıca bu ilaçların kalp ritmi bozukluğu tehlikesini de artırdığını kaydetti.

Boston'da yer alan Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Zürich Üniversite Hastanesi Kalp Merkezi tarafından ortak bir şekilde yürütülen araştırmanın sonuçları tıp dergisi The Lancet'ta verildi. Araştırmada, dünya çapında yüzlerce hastanede tedavi altında olan 96 bin hastayla ilgili bilgiler üzerinde duruldu.

Hastalar dört grubu ayrıldığı araştırmada, bir gruba hidroksiklorokin, diğer gruba ise klorokin verilirken üçüncü grupta ise hastalar her iki ilaçla birlikte antibiyotik ile tedavi edildi. Kontrol grubu olan dördüncü grubun tedavisinde ise herhangi bir ilacın kullanılmadığı belirtildi.

Araştırmada, dördüncü grupta bulunan hastaların ölüm oranının yüzde 9 olduğu saptanırken hidroksiklorokin ile tedavi gören hastalarda ölüm oranı yüzde 18, klorokin verilen grupta ise bu oran yüzde 16,4 olarak tespit edildi.

Bu iki ilaç ile beraber antibiyotikle tedavi edilen hastalar arasında ise ölüm oranının daha fazla olduğu ortaya kondu. Hidroksiklorokin ve antibiyotik verilen grupta ölüm oranı yüzde 23,8; klorokin ve antibiyotik alanlarda ise ölüm oranının yüzde 22,8 olduğu kaydedildi.

"BİLİMSEL KANIT YOK”

Araştırmaya katılım gösteren bilim insanları, sıtmaya karşı kullanılan hidroksiklorokin ve klorokinin yeni tip coronavirüs hastaları arasında ölüm riskini yüzde 45 yükselttiğini belirledi. Zürih Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Başhekimi Frank Ruschitzka, "Hidroksiklorokin ve klorokinin coronavirüs tedavisinde etkili olduğuna dair hiçbir bilimsel kanıt bulunmuyor. Tam aksine, kalp rahatsızlıkları bulunan COVID-19 hastalarında bu ilaçların hayati tehlike yaratan kalp ritim bozukluğu gibi ağır yan etkileri olduğunu gözlemledik” ifadelerini kullandı.

İlaçlar uzun süredir sıtma tedavisinde kullanılan Hidroksiklorokin ve klorokin içeren ilaçların  coronavirüse yakalanan hastaları tedavisinde kullanılması yönündeki tartışmalar uzun zamandır devam ediyordu.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) sıtma ilaçlarının tehlikeleri konusundaki uyarısına karşın, ABD Başkanı Trump coronavirüse karşı hidroksiklorokin aldığını dile getirmişti.

Brezilya hükümeti de durumu çok kötü olmayan coronavirüse yakalanan hastalarda her iki maddeyi de içeren ilaçların kullanılmasını önermişti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal