Covid-19 Da Gençler Koku ve Tat Duyusunu Daha Sık Kaybediyor

İrlandalı bilim insanları tarafından yapılan yeni bir Koronavirüs araştırmasında genç Koronavirüs hastalarının koku duyusunu kaybetme ihtimalinin yaşlılara göre daha fazla olduğu belirtildi. İşte haberin detayları...

08.08.2020-10:58 - (Son Güncelleme: 08.08.2020-10:50) Covid-19 Da Gençler Koku ve Tat Duyusunu Daha Sık Kaybediyor

İrlanda’da başkent Dublin’deki St. James's Hastanesi’nden araştırmacılar, 46 yeni tip Koronavirüs hastasındaki tat ve koku kaybını inceledi. Hastaların yarısının anozmi (koku kayb)ı ve aguesiadan (tat kaybı) etkilendiği belirtildi. Koku kaybının, duyu nöronlarına yapısal destek veren hücrelere virüsün zarar vermesi sebebiyle oluştuğu düşünülüyor.

KENDİLERİNİ İZOLE ETMELİLER

Araştırmacılar, orta yaşlı ve yaşlı hastaların Koronavirüs’ün nefes darlığı ve öksürük gibi semptomların muzdaripken, 20 ile 30 yaş arasındaki hastaların koku ve tat kaybını daha fazla yaşadığını belirtti.  Bilim insanları bu sebeple Koronavirüs ile enfekte olduktan yalnızca birkaç saat sonraya ortaya çıkan koku ve tat kaybı gibi belirtileri olan kişilerin kendilerini özenle izole etmesi gerektiğini açıkladı.

St. James Hastanesi’nden Colm Kerr, 'Bulgularımız, genç Koronavirüs hastalarının daha fazla koku ve tat kaybı yaşadığını kanıtlıyor' şeklinde konuştu.

SİGARA VE AŞIRI ALKOL TÜKETİMİ NEDENLERİ ARASINDA

Bununla beraber, koku ve tat kaybının, duyu nöronlarına yapısal destek veren hücrelere virüsün zarar vermesi sebebiyle gerçekleştiği düşünülüyor. Fakat, genç hastalarda neden daha fazla olduğuna ilişkin net bir bulgu bulunmuş değil.

Yaşanılan koku ve tat kaybında, cinsiyet farklılığı belirgin bir rol oynamıyor, sigara içmek, asitli ve alkollü içeceklerin fazla tüketilmesi gibi faktörlerin etkili olduğu düşünülüyor. Yapılan çalışmada, ayrıca koku ve tat kaybı yaşayanlarda yüksek ateş, öksürük gibi Koronavirüs’ün genel belirtilerinin daha az görüldüğü belirlendi. Diğer taraftan, dünyada Koronavirüs vakalarının sayısı 18 milyon 700 bini, virüs kaynaklı ölümlerin sayısı ise 704 bini aşmış durumda.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal