Coronavirüs'ün Psikolojik Etkilerine Dikkat!

Tüm dünyayı etkisi altına alan coronovirüsünün yapmış olduğu psikolojik durumlar panik atak gibi durumlara neden olabiliyor. Peki, Türkiye’de de görülmeye başlanılan coronovirüsünün oluşturduğu psikolojik etkenler nelerdir?

11.03.2020-12:15 - (Son Güncelleme: 11.03.2020-12:15) Coronavirüs'ün Psikolojik Etkilerine Dikkat!

Uzman Klinik Psikolog Fundem Ece Kaykaç coronavirüsünün vatandaşlar üzerinde oluşturduğu psikolojik etki hakkında önemli bilgiler paylaştı.

ÖLÜMLE SONUÇLANMAKTA

Kişilerde yüksek ateş, öksürük, kas ağrısı, ishal, zor nefes alma, iştahsızlık, bulantı ve çeşitli vücut ağrıları şeklinde semptomlarla kendini belli eden virüs yaşlılarda, kanser ya da bağışıklığı zayıflatan hastalıkları olanlarda, akciğer hastalıkları bulunanlarda daha ağır bir sürece neden olabilmektedir. Belirti itibariyle grip benzeri bir hastalık olmasına karşın gripten çok daha ağır bir tablo seyrederek ölümlere neden olmaktadır.

Özellikle yakın temas sonucunda bulaşan virüsün belirli bir tedavisi olmamakla birlikte çeşitli korunma yolları vardır. Koruma yolları arasında; elleri en az 20 saniye ve sık sık yıkamak, temel hijyen kurallarına uymak ve kapı kolları, otobüs tutamaçları, para, asansör düğmeleri gibi sık dokunulan alanları dezenfekte etmek gibi adımlar sayılabilir.

CORONA VİRÜSÜ’ÜN PSİKOLOJİK YANSIMALARI

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyada büyük bir yankı uyandıran coronavirüsü ülkemizde de korku oluşturan bir salgın olarak karşımıza çıkıyor. Virüsün yayılma hızının yüksek olması korkuların artmasına neden oluyor. Sosyal medya aracılığıyla hızlı bir şekilde paylaşılan bilgiler insanların sürekli maruz kalmasına sebep olurken doğru bilginin yanlış bilgiden ayırt edilmesini de zorlaştırıyor. Küresel anlamda maruz kalınan bu durumun psikolojik yansımaları elbette olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Salgın hastalıkların beklenmedik ve hayatı tehdit eder yapısı korku ve kaygı uyandırıcı olmakla birlikte bireylerin yaşamsal faaliyetlerini değiştirmelerine ya da kısıtlamalarına sebep olabiliyor.

İnsanlar konser alanları, alışveriş merkezleri veya toplu taşımalar gibi kalabalık yerlere korkuyla yaklaşıyor veya bu alanlardan kendilerini çekiyorlar. Böylesi bir durumda kişinin sosyal hayatı, iş hayatı veya eğitim hayatı gibi önemli alanlar etkilenebiliyor. Bilinmezlik ve tehdit uyandıran salgın, insanların psikolojini olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Kişilerde panik atak, yüksek düzeyde stres, fobi, uykusuzluk, yeme sorunları gibi rahatsızlıklar oluşmasına neden oluyor.

İnsanlarda oluşan bu kaygı ve korkular coronavirüsü hakkında daha çok bilgi edinilmesine ve insanları korunma yollarının araştırılmasına yöneltti. Ayrıca salgın karşısında psikolojik olarak dayanıklılığı artırmak ise bir diğer önemli konu. Aynı zamanda coronavirüs hakkında haberlere veya yetişkinlerin konuşmalarına maruz kalan çocuklar korkabilir, ebeveynlerdeki panik hali çocuklarda aynı olumsuz etkilere sebep olabilir. Bu nedenle ebeveynlerin çocukların yanında yapacakları konuşmalara dikkat etmeleri gerekmektedir. Buradan konu hakkında tamamen sessiz kalmak anlaşılmamalıdır. Tamamen sessiz kalarak gerçeği yok saymak çocuğun endişelerinin daha da artmasına neden olacaktır. Çocuğun yaşına ve gelişim düzeyine uygun olarak virüs ve diğer tüm hastalıklardan korunma yolları hakkında genel bir bilgi vermek en doğrusu olacaktır.

Virüse yönelik farkındalığın artması yaşanan olumsuz psikolojik durumların kontrol altına alınmasında büyük önem taşıyor. Bu gerçeği kabul ettikten sonra panik halinden çıkıp gerekli önlemlerin alınması konusunda bilinçlenmek ve buna uygun adımlar atmak son derece önemlidir. Gerekli korku düzeyinin bilinçli hareket etmemizde bize yardımcı olacağını ancak günlük yaşantımızı olumsuz etkilemeye başladığında kontrol altına almamız gerektiğini unutmamalıyız. Böyle durumlarda bir uzmandan yardım almak size yarar sağlayacaktır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal