Coronavirüsü Salgını Döneminde Beslenmeye Dair 10 Önemli Bilgi

Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan Coronavirüsü herkesin alarma geçmesine neden oldu. Peki, COVID-19 salgınından korunmak için nasıl beslenmemiz gerekir? Konuya dair merak ettiklerinize haberimizin içeriğinden ulaşabilirsiniz…

30.03.2020-18:29 - (Son Güncelleme: 30.03.2020-18:13) Coronavirüsü Salgını Döneminde Beslenmeye Dair 10 Önemli Bilgi

Coronavirüs için pek çok ülkede bilim insanları tedavi ve iyileşme süreçleri ile ilgili yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Coronavirüs, özellikle 65 yaş üstü bireyleri, bağışıklık sistemi zayıf ve kronik hastalıkları bulunan kişileri etkisi altına alıyor. Bu salgından dolayı bağışıklık sistemini güçlendirmenin önemini bir kez daha anlamış olduk. Yalnızca tıbbi bir beslenme planı ile bu hastalığın tedavisi tabii ki mümkün değil, fakat sağlıklı beslenme, düzenli uyku ve fiziksel aktivite bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur ve hastalıklara karşı vücudun direncini artırır.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREN 10 BESLENME TAVSİYESİ

1- C vitamini yönünden zengin maydanoz, nane, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, kapya biber, yeşil biber, kivi, portakal, mandalina ve limonu öğünlere ekleyebilirsiniz.

2- C vitamini tüketimini arttırmak için her gün 3 porsiyon meyve tüketilmesi önerilir. Bunun yanı sıra öğünlerinize bol limonlu salata eklemeyi de ihmal etmeyin.

3- D vitamini için her gün 10-15 dakika balkonunuzda el ve ayak bilekleriniz açıkta kalacak şekilde güneşlenebilirsiniz.

4- Çinko bağışıklık sistemini güçlendiren en etkili minerallerden biridir. Çinko özellikle et, balık, yumurta gibi hayvansal protein kaynaklarında ve bunun yanı sıra kabak çekirdeği ve bademde de bulunur. Ara öğünlerinize 1 avuç kabak çekirdeği ilave edebilirsiniz fakat kase dolusu kabak çekirdeği tüketmek fazla kalori almanıza sebep olur.  

5- Proteinler vücudunuzda savunma kalkanı olarak görev yapmaktadır. Bu nedenle, her gün mutlaka 1 öğün protein ağırlıklı beslenmeye çalışın (Et, tavuk, hindi, balık gibi). Kahvaltılarınıza mutlaka 1 yumurta eklemeyi ihmal etmeyin.

6- Omega-3 yönünden zengin besinler de bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Omega-3'ün en iyi kaynakları balık, ceviz ve semizotudur. Bu dönemde balık tüketirken, sushi gibi çiğ balıklar yerine iyi pişmiş balıkları tercih edebilirsiniz.

7- Probiyotikler de bu süreçte çok önemlidir; her sebze yemeğinin yanına yoğurt tüketebilir ve ara öğün alternatifi olarak da kefiri içebilirsiniz.

8- Kuru baklagiller karantina da olduğumuz bu günlerde hem dayanıklı olmaları nedeniyle hem de protein içerikleri ile besleyici bir alternatiftir. Haftada 2 gün kuru baklagillerden beslenebilirsiniz. Bunun yanı sıra salatalarınıza yeşil mercimek ya da nohut ekleyip, öğünlerinizi çeşitlendirebilirsiniz.

9- Mevsim meyvelerini ve sebzelerini tüketmek büyük önem arz eder.

10- Uzun süre dayanıklı olan sebzeler satın almak karantina günlerinde size yardımcı olur. Örneğin; sebze olarak lahana, karnabahar, brokoli, pırasa, karalahana; meyvelerde ise muz, portakal ve elma gibi...

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal