Coronavirüsü Hastalarının Evde Bakımı Nasıl Olmalı?

Sağlık Bakanlığı, evde takip edilmesi gereken Coronavirüs hastalarının bakımında dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi verdi. Coronavirüs hastası olan bir kişinin evde nasıl bakılması gerektiğine dair bakım broşürü tüm sağlık kuruluşlarına gönderildi. Detaylar haberimizde…

10.04.2020-14:44 - (Son Güncelleme: 10.04.2020-15:26) Coronavirüsü Hastalarının Evde Bakımı Nasıl Olmalı?

Bakanlık, Coronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda hazırlanan "Olası veya Kesin Covid-19 Vakalarının Evde Bakımı" uyarılarının yer aldığı broşürü, tüm sağlık kuruluşlarına gönderdi.

Evde yürütülecek tedavi sırasında hastaların mutlaka takip edilerek yapılması gerektiğini bildiren ve Coronavirüs hastalarının önemli bir kısmının hafif seyirli olduğunu belirten Azap, "Hastaların tedavileri kısa sürede düzelen bir seyir izliyor. Bu hastaların hastanede yatırılması o hastalar açısından da doğru değil. Sadece Covid-19 için değil biz genel olarak bütün diğer hastalıklar için de hastaları gerektiği kadar hastanede tutmak, gerekmeyen durumda evlerinde ayakta izlemek yoluna zaten gidiyoruz. Eve gönderdiğimiz kişilerin ise mutlaka izolasyon altında olması gerekiyor," şeklinde konuştu.

‘EVE ASLA ZİYARETÇİ KABUL ETMEMELİLER’

Prof. Dr. Azap, evde takip edilecek olan Coronavirüs hastalarının evlerine ziyaretçi kabul etmemeleri konusunda önemli uyarılarda bulunarak şunları söyledi:  

"Aynı evde, aynı ortamda bulunan kişiler ise maskesiz olmayacak. Aynı ortamı paylaşmaları gerekiyorsa mutlaka maske takacaklar. Ev temizliğine ve el temizliğine dikkat edilecek. Bunun dışında evde olası bir bulaş durumunda hastalığın ağır seyredeceği birilerinin de olmaması gerekiyor. Bağışıklığı baskılanmış bir aile bireyi olmamalı. Bu kişiler ileri yaşta biri olmamalı. Bunlara dikkat edilmesi durumunda bu kişileri evde takip etmek mümkündür."

Hastanedeki tedavi kriterlerine ilişkinde açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Azap, "Hastanede yatma kriteri olanlar, genellikle riskli olan kişiler. Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler. Ağır pnömonisi olan kişiler. Birtakım başka laboratuvar değerlerine de bakıyoruz. Hastalığın ağır seyrettiğini gösteren laboratuvar değerlerine bakıyoruz. Bunlar varsa hastalar bu koşulda eve gitmez. Dünyada yayımlanmış başka veriler değerlendirilerek ülkelerin uygulamalarına bakılarak belirlendi. O konuda vatandaşların bir endişesi olmasın. Ağır seyretme olasılığı olan hastalar ağır seyrediyor ve hastanede olmaları gerekiyorsa evine zaten gönderilmiyor,” dedi.

HASTA YAKINLARININ DİKKAT ETMESİ GEREKENLER

Bakanlık Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda hazırlanan broşürde, hastalara bakım hizmeti sunan aile üyelerinin, hastanın izlem süresini evde geçirmelerini sağlamaları, eve ziyaretçi kabul etmemeleri, hastaya hekim tarafından önerilen ilaçların düzenli şekilde kullanmasını sağlamaları, hastanın durumunda ağırlaşma ya da solunum güçlüğü olması durumunda 112'yi aramaları, hastanın öksürme ve hapşırma esnasında ağzını ve burnunu tek kullanımlık mendille kapatmasını sağlamaları, hastanın el hijyenine dikkat etmeleri, hastanın dinlenmesini, bol miktarda sıvı almasını, düzenli beslenmesini sağlamaları ve hastayı mümkün olduğunca diğer aile üyelerinden ayrı bir odada tutmaları gerektiği uyarıları yer almaktadır.

HASTA İLE AYNI TEMAS AYNI YERDE TIBBİ MASKE TAKILMALI

Aile üyeleri hasta ile aynı odadayken mutlaka tıbbi maske takmaları, aynı odada iken maskeye ya da yüzlerine dokunmamaları, odadan çıktıktan hemen sonra maskeyi çöpe atmaları gerektiği belirtildi.

Aynı zamanda hastanın kaldığı evde mümkünse 65 yaş ve üzeri kronik rahatsızlığı olan bireylerin kalmaması, hastanın varsa ayrı tuvalet ve banyoyu kullanması, özellikle hasta kişinin evin içerisinde hareketini sınırlandırması gerektiği ifade edildi.

ÖNCE SABUNLA SONRA SULANDIRILMIŞ ÇAMAŞIR SUYUYLA

Hastanın sık temas ettiği yerlerin günde en az bir kez önce sabun ya da deterjanlı su ile temizlenmesi, daha sonra sulandırılmış çamaşır suyu ile dezenfekte edilmesi, temizlik sırasında eldiven ve tıbbi maske takılması konusunda dikkat edilmesi gerektiği belirtilen broşürde, hasta yakınlarının kendi sağlık durumlarını takip etmeleri, ateş, öksürük ya da solunumda sıkıntısı olması durumunda sağlık kurumuna başvurmaları, başvuru esnasında da evlerinde Covid-19 olası veya kesin vakası olduğunu da bildirmeleri gerektiği uyarıları yer aldı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal