Coronavirüsü Erkeklerde Kısırlığa Neden Olur mu?

Tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirüsüne yakalanan erkekler, tedavi sonrasında SARS virüsündekine benzer sperm üretimi ya da testosteron salınımı bozukluğu yaşayabilecekleri ortaya çıktı. Detaylar haberimizde…

26.03.2020-16:49 - (Son Güncelleme: 26.03.2020-16:29) Coronavirüsü Erkeklerde Kısırlığa Neden Olur mu?

Coronavirüsü etkisinin ülkemizde de hissedildiği ve her geçen gün virüsten etkilenen kişi sayısının arttığı bugünlerde Üroloji ve Androloji Uzmanı Doç.Dr. Emre Bakırcıoğlu, virüsün erkeklerin üreme ve cinsel hayatına etki edebileceğine dair bir makale paylaştı.

CORONAVİRÜSÜ ERKEKLERDE KISIRLIĞA NEDEN OLUR MU?

Wuhan’da Tongji Tıp Fakültesi Üreme Sağlığı Bölümü'ndeki Dr. Li Yufeng, yeni tip Coronavirüs enfeksiyonunu atlatan ve çocuk sahibi olmak isteyen erkeklerin sperm üretimi ve kalitesinin olumsuz etkilenebileceğini belirterek hastaların bu yönde değerlendirmeye alınması gerektiğini ifade etti. Bu rapor, hastanenin web sayfasında 10 Mart'ta yayınlandıktan hemen sora sosyal medya üzerinde hızla yayılmaya başlınca web sayfasından kaldırıldı. Bunun sebebi olarak da COVID-19’un testis üzerindeki etkileri konusunda ispatlanmış verilerin yetersiz olması gösterildi.

Fakat SARS virüsünde olduğu gibi COVID-19 da aynı reseptörler üzerinden hücrelere giriş yaparak doku hasarına neden oluyor. Anjiotensin Konverting Enzim 2 (ACE2) olarak isimlendirilen enzim akciğerleri döşeyen epitel hücrelerde olduğu gibi vücuttaki kalp, damar yüzeyi, böbrek, tiroit ve testis gibi pek çok organda da bulunmaktadır. SARS virüsünün insanda bu enzimi bol miktarda içeren testisi tuttuğu ve buna bağlı olarak da oluşan şiddetli hasarın sperm üretiminde bozukluk ve testosteron hormonun azalmasına neden olduğu görülmüştür.

Teorik olarak aynı enzim üzerinden hücre içerisine girerek hastalığa neden olan Coronavirüsünden de bu hastalığa yakalanan ve sonrasında iyileşen erkeklerde SARS virüsündeki gibi benzer sperm üretimi ya da testosteron salınımı bozukluğu görülme riski üreme sağlığı uzmanları tarafından düşünülüyor.

Süreç ilerledikçe Coronavirüsüne yakalanan genç erkeklerin de infertilite ya da testosteron hormonun azalmasına bağlı olarak cinsel sorunlar yaşayıp yaşamadıkları anlaşılacaktır. Bu sebeple bu hastalığı geçiren ve sağlığına kavuşan erkeklerin üreme sağlığı açısından takibinin yapılması son derece önemlidir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal