Corona Anksiyete Bozukluğuna Neden Oldu

Gün geçtikçe etkisi artan Covid- 19 salgınının neden olduğu sorunlardan biri de yaygın anksiyete bozukluğudur. Peki, yaygın anksiyete bozukluğunun belirtileri nelerdir? Anksiyete bozukluğu nasıl tedavi edilir? Detaylar haberimizde…

04.04.2020-18:35 - (Son Güncelleme: 04.04.2020-18:49) Corona Anksiyete Bozukluğuna Neden Oldu

Çin'de ortaya çıkan ve bütün herkesin evine kapanmasına sebep olan Coronavirüsü salgını ülkemizde de korku ve endişeye neden olarak yaygın anksiyete bozukluğunun artmasına da yol açtı. Genel olarak yüksek ateş, baş ağrısı, baş dönmesi, kuru öksürük, yorgun ve halsizlik hissi gibi belirtiler ile kendini gösteren Coronavirüsü, astım bronşit, nezle ya da zatürre gibi rahatsızlıklarla aynı belirtileri gösterdiği için insanlar arasında "Acaba bende mi Coronavirüse yakalandım?" paniğini oluşturmaktadır. Bu endişe hali de yaygın anksiyete bozukluğuna sebebiyet vermektedir.

YAYGIN ANKSİYETE BOZUKLUĞUNUN BELİRTİLERİ

Kaygı bozukluğu olarak da tanımlanan yaygın aksiyete bozukluğu, belli bir nesneye, yere, organa, obsesif düşünceye ya da kompulsiyona odaklanmamış, yani belli bir düşünsel ya da devinimsel içeriği olmadan yaşanan bir ruhsal bozukluktur. Odak noktası ise yoğun ve anlamsız bir kaygıdır. Elbette gerçekle ilişkili bir kaygıdır ancak bu kaygı fazla abartılıdır. Özellikle de son günlerde ülkemizde de görülmekte olan Covid-19 salgını, vatandaşların sokağa çıkmalarını kısıtlayarak endişe ve panik içerisinde yaşamalarına neden olmaktadır. Bu da son zamnalarda anksiyete bozukluğunun en büyük tetikleyicilerinden biri haline gelmiştir.

Anksiyetenin genel belirtileri ise; huzursuz olma, sakinleşememe, gergin ve diken üstünde olma, kas gerginliği, kolay yorulma, kolay sinirlenme, dikkat ve öğrenmede problem yaşama, bir anda zihnin boşalması gibi bir duyum ve uyku problemleridir. Yaygın anksiyete bozukluğuna bazı durumlarda panik atak da eşlik etmektedir. Bu belirtilerden birkaçı sizde de varsa yaygın anksiyete bozukluğu yaşıyor olma ihtimalinizi görmezden gelmemeli ve bir mutlaka psikoloğa görünmeniz gerekir.

TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Yaygın anksiyete bozukluğu, kronikleşebilecek bir rahatsızlıktır. Şiddetli durumlarda ilaç ve psikoterapinin olduğu bütünleşik bir tedavi uygulanır. Hafif düzeylerde ise ilaç veyahut psikoterapi seçilebilir. Tabi her iki koşulda da iki yöntemin uygulandığı tedavinin başarı şansı daha yüksektir.

Coronavirüsün etki alanını azaltmaya yönelik çeşitli önlemlerin alınması, hijyen kurallarına dikkat edilmesi, gerekmedikçe evden çıkılmaması, başkalarıyla yakın mesafede bulunmaktan kaçınılması gibi önlemler de bireylerde rahatlama sağlayarak yaygın anksiyete bozukluğunun aza indirilmesine yardımcı olur.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal