Çörek Otu Yağının Faydaları Herkesi Şaşırtıyor!

Binlerce yıldır hastalıkların tedavisinde bitkiler kullanılıyor. Yapılan araştırmalar bitkilerin faydalarına her geçen gün bir yenisinin eklendiğine işaret ediyor. Türk mutfağında da sık kullanılan çörek otu ve yağının vücuttaki pek çok sisteme önemli yararları bulunuyor. İşte çörek otu yağının faydaları…

Çörek Otu Yağının Faydaları Herkesi Şaşırtıyor!

Çörek Otu Yağının Faydaları Herkesi Şaşırtıyor!

 

Güneybatı Asya'ya özgü bir bitki olan çöek otu, Nigella sativa tohumlarından elde edilir. Çörek otundaki esas etkiyi "Timokinon" adı verilen kilit bir bileşik sağlamaktadır. Timokinon, Nigella sativa tohumunun uçucu yağından elde edilen aktif bileşik olup, yüksek miktarda antioksidan içermektedir. İşte çörek otuyla ilgili merak ettiğiniz he şey…

ÇÖREK OTU YAĞININ FAYDALARI NELERDİR?

Yapılan son araştırmalar sonucunda çörek otu yağının özellikle alerjik hastalıklar üzerindeki olumlu etki ettiğine ulaşılmıştır. Soğuk sıkım çörek otu yağının vücuttaki yangı-iltihaplanmaya karşı koruyucu, alerji önleyici ve ağrıyı azaltıcı etkileri vardır. Amerika'da yayınlanan bir çalışmada, çörek otu yağının burun tıkanıklığı, burun akıntısı, kaşıntı ve hapşırmayı azalttığı belirlenmiştir. Bağışıklık sistemi üzerine yapılan bir başka çalışmada da 4 hafta süresince her gün çörek otu tohumu tüketen kişilerin, vücudu hastalıklara karşı koruyan total akyuvarların değerlerinde istatistiksel açıdan bir artış olduğu görülmüştür. Eğer çörek otu, yağ şeklinde kullanılacaksa; formunun korunması için soğuk sıkım şeklinde tüketilmesi gerekmektedir. Günde 1 çay kaşığı, aç karnına tüketilebilir. Çörek otunun kokusundan rahatsız olanlar geceden veya tok karna tüketebilirler. Bu tarz tohum yağları güvenilir bir şekilde kullanılabilse de, bazı özel durumlarda hassas bir yaklaşım gerekmektedir. Böyle durumlarda tüketimi kesmekte fayda vardır. Hamileler için kullanımı hakkında kesin bir bilgi olmamakla birlikte, doktora danışarak tüketilmesi gerekir. Çörek otu yağı, kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir ve kanama riskini artırabilir. Kanama bozukluğu veya kanın pıhtılaşmasını etkileyen bir ilaç kullanılıyorsa, yine mutlaka bir hekime danışılarak tüketilmelidir. Kistik yapısı fazla olanların da çörek otu yağını dikkatli kullanmaları gerekmektedir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırınız.

Yorum Yaz