Çölyak Hastalığının En Belirgin Özelliği Nedir? Çölyak Hastalarının Dikkat Etmesi Gereken Besinler

Sık sık karşımıza çıkan ve belirtileri kişide farklı şekillerde görülen çölyak hastalığı nedir? Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir? Hangi yiyeceklerden uzak durmak çölyak hastaları için hayati önem taşır? İşte çölyak hakkında merak ettikleriniz.

Çölyak Hastalığının En Belirgin Özelliği Nedir? Çölyak Hastalarının Dikkat Etmesi Gereken Besinler

Çölyak Hastalığının En Belirgin Özelliği Nedir? Çölyak Hastalarının Dikkat Etmesi Gereken Besinler

Çölyak hastalığı, genetik olarak glutene duyarlı bireylerde görülen ve glüten içeren besinlerin alınması sonucunda gelişen ince bağırsak iltihaplanması ile ortaya çıkar.

ÇÖLYAK HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Çölyak hastalığının en sık görülen belirtileri: Karın ağrısı, ishal, karında şişlik, kilo kaybı, kemik erimesi, bel ve eklem ağrıları, kas ağrıları ve krampları, ağız içerisinde gelişen yaralar, kansızlık, halsizlik, çarpıntı, çabuk yorulma ve saç dökülmesi olarak gösterilebilir.

ÇÖLYAK HASTALARI NELER TÜKETMEMELİ

Çölyak hastalarının uzak durması gereken yiyeceklerin temelinde gluten yatıyor. Ekmek, pide, makarna, tahıl gevreği, gözleme, salça, sos, pasta, kek, çörek, etimek, galeta, kraker, bisküvi, pasta, irmik ve kepek gibi gidalardan glütensiz ibaresi belirtilmediği surece mutlaka uzak durulmal.

Fakat bunların dışında serbest olan ve gluten barındırmayan gıdalar diyete eklenerek replase edilebilir. Gluten içermeyen ürünler arasında ise mısır, beyaz pirinç, soya, karabuğday, patates unu, keten tohumu, mercimek, fasulye, nohut, fındık, fıstık, badem, ceviz, meyveler, sebzeler, peynir, mandıra sütü, kefir, yoğurt, turşu, boza, sirke, nar suyu ve nar ekşisi sıralayabiliriz.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

Yorum Yaz

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

EN ÇOK OKUNANLAR