Çocukların Beslenmesinde Ebeveynlerin Yaptığı Hatalar

Bedensel ve zihinsel olarak güçlü ve sağlıklı bireylerin yetişmesi, çocukluk döneminde yeterli ve dengeli beslenmeyle yakından ilişkilidir. Peki, çocukların beslenmesinde olmazsa olmazlar nelerdir? İşte haberin detayları...

25.07.2020-12:10 - (Son Güncelleme: 25.07.2020-12:02) Çocukların Beslenmesinde Ebeveynlerin Yaptığı Hatalar

Çocukluk döneminde edinilen yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kişinin hayatı boyunca sürdüreceği bir yaşam tarzı olarak devam ettirileceği için ebeveynlere büyük sorumluluk düşüyor. Dengeli ve düzenli beslenmenin önemi senelerdir vurgulanıyor. Ebeveynler için de çocukların beslenmesi en önemli hususların başında geliyor.

ÇOCUKLARIN BESLENMESİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

ARKLI BESİN GRUPLARI

Çocukların beslenmesinde dört besin grubundan dengeli şekilde tüketilmesi gerekiyor. Bu besin gruplarının içinde süt ve yoğurdun yer aldığı süt grubu; et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller ve kuru yemişlerin yer aldığı et ve kuru baklagil grubu; ekmek, makarna, pirinç ve bulgurun yer aldığı tahıl grubu; meyve ve sebze grubudur.

Besin gruplarından birine yönelik beslenme, vücut için gerekli olan çeşitli vitamin, mineral ve elementlerin yeterli alınamamasına bağlı olarak hastalıkların oluşması, uzun vadede ise daha büyük problemlere yol açabilmektedir. Örneğin çocukların sağlıklı diş ve kemik gelişimi için içerdiği kalsiyum miktarı yüksek olan süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi gerekiyor. Ancak aşırı süt tüketimi bağırsaklardan demir emilimini engelleyerek kansızlık olarak bilinen anemiye sebep olabilmektedir. Bunun için besin çeşitliliğine önem verilmeli ve abur cubur diye tabir edilen şeker ve yağ içerikleri yüksek işlenmiş ve paketli ürünler yerine meyve, sebze ya da ev yapımı sağlıklı ürünlerin tüketilmesi yararlı olacaktır.

ÖĞÜNLER

Çocukların kahvaltı yapması da önemlidir. Gece boyunca aç kalan vücudun sabah uyandıktan sonra güne iyi bir başlangıç için enerjiye ihtiyaç duyar. Haşlanmış ya da omlet şeklinde yumurta, ekmek, taze sıkılmış meyve suyu veya sütten oluşan bir kahvaltı çocuk beslenmesi için yeterli e dengeli bir kahvaltı olacaktır. Ayrıca gün içerisinde enerjinin devamlılığının sağlanması zihinsel ve bedensel fonksiyonlar için fazlasıyla önemlidir. Bu yüzden gün içerisinde 2 ara ve 3 ana öğün tüketilmelidir.

GÜNLÜK KALORİ İHTİYACI

Şişman çocuk sağlıklıdır algısı günümüzde büyük çoğunlukla yıkılmış olsa da hala devam ediyor. Yüksek kalorili gıdalarla beslenmek sadece çocuğun ağırlığında artışa değil aynı zamanda ileri yaşlarda kalp-damar hastalıkları, obezite ve diyabet gibi sağlık sorunları ile karşılaşma olasılıklarını da artırıyor. Çocukların günlük ihtiyaç duyduğu kalori miktarı fiziksel aktiviteye göre değişiklik göstermesi ile birlikte 1600-2000 kalori civarlarındadır.

LİFLİ GIDALAR

Çocuklar da yetişkinler gibi bağırsak sorunu çekebilirler. Bunun nedeni ise çoğu zaman lif bakımından fakir beslenme rejimine sahip olmaktır. Lif sindirim sistemi sağlığı kadar kardiyovasküler hastalıklardan korunma konusunda da fazlasıyla etkilidir. Lifli besinler tuvalet alışkanlığının kazanılması sürecinde de size yardımcı olacaktır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal