Çocuklardaki Besin Alerjisi Nasıl Teşhis Edilir?

Çocukluk döneminde görülen besin alerjileri kimi zaman kendiliğinden kaybolurken kimi zaman da yetişkinlik dönemin de devam eder. Besin alerjisi tedavi edilmediği takdirde hayati risklere yol açabilir. Peki, besin alerjisi nasıl teşhis edilir? Detaylar haberimizde…

23.01.2020-14:57 - (Son Güncelleme: 23.01.2020-14:38)

Besin alerjisi, bağışıklık sisteminin besinlerdeki proteini “tehlike” olarak algılayıp, anormal tepki vermesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Besin alerjisi sıklıkla bebeklik ve çocukluk çağında görülmekle birlikte erişkin döneminde de ortaya çıkabilir.

BESİN ALERJİSİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Besin alerjileri iki şekilde kendini gösterir. Daha sık görülen erken tip besin alerjisinde şikayetler besin tüketildikten ilk iki saatte ortaya çıkar ve ciltte kaşıntı, kızarıklık, dil ve dudaklarda şişme, ses kısıklığı, nefes darlığı, öksürük, morarma, bulantı, kusma, tansiyon düşüklüğü ve bayılma gibi şikayetlere neden olur. Besin alerjilerin de görülen en ciddi reaksiyon ise ölümcül olabilen alerjik şok tablosudur. Besin alerjilerinde görülen ikinci şekil ise geç tip besin alerjisidir. Geç tip besin alerjisinde sıklıkla gördüğümüz şikayetler özellikle 6 aydan az anne sütü ile beslenen bebeklerde görülen kanlı, mukuslu sümüksü ve yeşil renkli dışkılama, şiddetli gaz sancıları, makat çevresinde kızarıklığın yanı sıra kol içleri, diz arkaları, yanaklar, kulak arkaları, boyun ve göğüs ön yüzünde ortaya çıkan kaşıntılı, kuru, kızarıklıklar ile giden alerjik egzama ve tedaviye yanıt vermeyen reflüdür. Bu rahatsızlık ilk olarak, alerji yapan besinin tüketilmesine son verilerek tedavi edilmektedir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal