Çinli Bilim Adamları Yeni Bir Maske Geliştirdi

Coronavirüsünün ortaya çıktığı Çin'de bilim insanları yeni bir maske geliştirdi. İki ay içerisinde piyasaya çıkacak olan elektostatik maskelerin, en küçük partiküllere karşı bile filtreleme yapabildiği belirtildi.

07.04.2020-18:29 - (Son Güncelleme: 07.04.2020-18:16) Çinli Bilim Adamları Yeni Bir Maske Geliştirdi

Çin’de bulunan bir üniversitede, özel bir hava temizleyici ile 'elektrostatik antiviral maske' geliştirildi. Doç. Tong Xufent, yeni maskenin standart N95 maskesine kıyasla daha avantajlı olduğunu belirti.

‘MİKROPTAN KÜÇÜK PARTİKÜLLERİ FİLTRELİYOR’

Virüslerin yalnızca havada hayatta kalamayacağını ifade eden Xufen, "Esas olarak virüsler, kendilerini parçacıklara yapıştırarak yayılırlar, bu nedenle virüsün önce bir şeye yapışması gerekir. Bu partiküllerin çapı genellikle yaklaşık bir mikrondan daha küçüktür," dedi.

Geliştirdikleri maskenin avantajlarından da bahseden Doç. Xufent, “Bir mikrometreden daha küçük çaplı parçacıkları filtreleyebiliyor. Bu parçacıkları emdikten sonra da maske, viral organizmaları öldürmek için ışınlar ve yüksek voltajlı alanlar kullanıyor. Geleneksel maskeler ise bir mikrondan küçük partikülleri filtreleyemiyor,” ifadelerini kullandı.

İKİ AY İÇERİSİNDE PİYASADA YER ALACAK

Coronavirüs salgınının ortasında, Xi'an Sağlık Departmanı, Tong Xufeng'in ekibine ulaşarak maskelerinin virüsle savaşmak için kullanılıp kullanılamayacağını sordu. Bilim insanlarından oluşan ekip de birinci nesil anti-smog elektronik maskelerine dayanan antiviral maskeler oluşturmaya karar verdiler.

Doç. Xufeng "Orijinal maskelerin radyasyon gücünü artırdık. Birinci nesil elektronik maskelerin yarattığı yüksek voltaj 3000 volttan fazla, bin volt daha artırdık. Ayrıca, maskenin yüksek voltajının insanlar için zararlı olmadığını garanti ediyoruz," diye konuştu.

Yeni maskelerin yaklaşık iki ay içinde pazara girmesi bekleniyor. Tong Xufeng, yeni antiviral maskenin onaylanması için ilgili departmanlara başvurduklarını ve şu anda onay beklediklerini söyledi. Aynı zamanda da maskelerin seri üretiminin hazırlandığını belirtti.

Doç. Xufeng, "Salgınla mücadele eden sağlık personeli ve sıradan insanlar için iki tür maske üretmeyi planlıyoruz. Ayrıca konforu da geliştirdik. Daha önce geleneksel bir maske şekli kullandık. Şimdi maskeyi, daha küçük ve daha taşınabilir hale getirmek için şeffaf bir silikon koruyucu kılıf hazırladık,” şeklinde konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal