Cilt Neden Kaşınır?

Çoğu kişinin cilt problemlerinden biri olan kaşıntının tıbbi adı ‘pruritus‘tur. Vücudun çoğunda ya da belli bir kısmında meydana gelebilir ve inatçı kaşıntılar cildi tahriş edebilir.

30.03.2018-12:38 - (Son Güncelleme: 30.03.2018-12:35) Cilt Neden Kaşınır?

Bazı vakalarda kaşıntıyla beraber ciltte kızarıklık ya da kabartı gibi başka rahatsızlıklar de meydana gelir. Egzama benzeri cilt hastalıkları, alerjik reaksiyonlar, böcek ısırıkları, mantar enfeksiyonu, bağırsak parazitleri, sistematik hastalıklar ya da hormonal değişimler kaşıntının temel nedenleri arasındadır. Bağışıklık sistemindeki değişiklikler, böbrek, karaciğer ya da tiroid bezi rahatsızlıkları, tüm vücutta genel bir kaşıntıya yol açabilir. İsilik ya da kurdeşen dökmek de bilinen kaşıntı nedenleri arasındadır.

Ciltte meydana gelen kaşıntının sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz…

ALERJİ

Alerji sebebi ile meydana gelen kaşıntılardan özellikle, cildin temas ettiği bazı maddelere karşı tepki vermesi anlamı taşıyan 'alerjik temas egzaması' sorumludur. Nikel takılar, dikenli bitkiler, kumaş boyası, lastik eldivenler ya da sabun, parfüm gibi kozmetik malzemelerinin yapısındaki kimyasallar alerjiye neden olur.

KURU CİLT

Ciltte yalnızca kaşıntı varsa ve bu belirtiye döküntü benzeri başka bir anormallik yandaş olmuyorsa, bu durumda ilk önce cilt kuruluğundan şüphelenilir. Aslında ilerleyen yaşla beraber cildin kuruması normaldir ancak kaşıntı işin içine karıştığında, dış koşullar da etki ediyor olabilir.

GÜNEŞ IŞINLARI

Güneş altında yalnızca 15 dakika kalmak bile bağışıklık sistemini harekete geçirir. Güneşe çıktıktan belli bir süre sonra sizde ilk belirtileri hissediyorsunuzdur.

CİLT HASTALIKLARI VE ENFEKSİYONLAR

Egzama, kepek, mantar, uyuz, sedef hastalığı, bit, kurdeşen, suçiçeği gibi pek fazla cilt rahatsızlığının belirtileri içerisinde kaşıntı da bulunur. Cilt hastalıkları sebebiyle oluşan kaşıntılarda, kaşıntı belli bölgeleri etkiler ve kaşınan bölgelerde kırmızı lekeler, deri tahrişi, pullanma ya da kabartılar meydana gelebilir.

MENOPOZ

Hormonal değişiklikler sanki üzerinizde karıncılar dolaşıyormuş gibi, vücutta genel bir kaşıntıya yol açabilir. Bunun sebebi ile ilgili teorilerden biri, harekete geçen hormon seviyelerinin ciltteki sinir uçlarını etkilemesi şeklindedir.

İLAÇLAR

Penisilin, ağrı kesiciler, mantar ilaçları, aspirin ya da antibiyotik gibi bir takım ilaçlar kaşıntıya ve döküntüye yol açabilir. İlaçlar vücuda giren yabancı kimyasal ürünler olduğundan, vücut birkaç saat sonra alerjik bir tepki ile cevap verebilir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal