Cilt Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Cilt hücrelerinin büyümesi ile olan cilt kanseri çok sık güneşe maruz kalan ciltte meydana gelir. Kanserin bu yaygın görülen türü güneş ışığına maruz kalmayan cilt alanlarında da meydana gelebilmektedir. Peki, cilt kanseri nedir? İşte detaylar...

13.04.2018-14:18 - (Son Güncelleme: 15.01.2022-15:26)

Deriyi renklendiren pigmentler, cilt hücreleri tarafından üretilir. Cilt kanseri ise bu hücrelerin kontrolsüz şekilde büyümesi ve çoğalmasıyla meydana gelir. Ultraviyole ışınlara maruz kalmayı azaltmak ya da kaçınarak cilt kanseri riskinizi azaltabilirsiniz. Cildinizde şüpheli değişiklikleri fark etmek açısından incelenmesi kanserin erken teşhisine yardımcı olabilir. Kanserin erken teşhis edilmesi size en kaliteli tedavi şansını verir.

Cilt kanserinin en önemli belirtisi deride meydana gelen leke ya da benin büyüklüğü ve rengindeki değişmedir. Bir diğer dikkat emeniz gereken, cildinizde meydana gelen lekenin diğerlerinden farklı görünmesidir. Eğer bu işaretlere denk gelirseniz vücudunuzda, hemen bir doktora başvurmalısınız.

Diğer belirtileri ise şöyle;

- İyileşmeyen yara

- Pigmentlerin lekenin dışına taşarak etrafındaki deriye yayılması

- Kırmızılık veya yeni bir şişlik

- Kaşıntı, hassasiyet veya ağrı

- Benin yüzeyinin değişmesi

CİLT KANSERİNE NEDEN OLAN FAKTÖRLER

Birçok çeşidi bulunan deri kanserleri hakkında açıklamalarda bulunan Uz. Dr. Hatice Duman, cilt kanserine neden olan faktörler hakkında uyarılarda bulundu.


Çok farklı şekillerde belirtiler gösterebilen cilt kanserini önlemede en önemli adım, kendinizi sık sık kontrol etmek ve bu belirtileri fark etmeniz halinde hemen bir uzmana görünmek. Cilt kanseri neden olan şeylerin başında, UV ışınlarına en çok maruz kalan yüz, boyun ve el gibi bölgelerde daha çok görüldüğünü belirten Duman, erken tanının oldukça önemli olduğunu belirtti.

Kişinin kendisini takip etmesinin oldukça önemli olduğunun altını çizen Uz. Dr. Hatice Duman, cilt kanserini etkileyen faktörleri şöyle sıraladı;

- Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmak

- Çocukluk dönemindeki güneş yanıkları

- Açık tenli, kızıl saçlı, çilli ve renkli gözlü olmak

- Sık sık solaryuma girmek

- Ailede veya kişide cilt kanseri hikayesinin olması

- Çok fazla sayıda bene sahip olmak

- Uzun yıllar iyileşmeyen veya kötü iyileşmiş yaraya sahip olmak

- Uzun süreli X ışını, arsenik ve kömür katranına maruz kalmak

- İleri yaş

- Organ nakli gibi sebeplerden dolayı bağışıklığın baskılanmış olduğu durumlar

- Erkek cinsiyet

- Bazı cilt hastalıkları

30’LU YAŞLAR SONRASINDA ÇIKAN BENLERE DİKKAT


Özellikle 30’lu yaşlardan sonra vücutta çıkan ve hızlıca büyüyen benlerin muhakkak takip edilmesi gerektiğine vurgu yapan Duman, ''Benlerde büyüme, şekil bozukluğu, renk değişikliği, kenar düzensizliği gelişirse, diğer benlerden farklı görünüyorsa, 36 yaşından sonra yeni çıkan bir ben olursa mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır. Yine en az 1 aydan uzun süredir devam eden iyileşmeyen yaralarda, ciltte gelişen farklı kabarıklıklar ve yeni oluşan lekeler de ihmal edilmemelidir'' şeklinde konuştu.

TEDAVİSİ NASIL OLMALI? 

- Kişinin yaşı, ek hastalıkları, deri kanserinin çeşidi, tutulum bölgesi kanser tedavisinde dikkat edilen unsurlardandır. Genellikle temel tedavi cerrahi olarak çıkarılması olsa da bazen radyoterapi, kemoterapi, kriyoterapi gibi farklı tedaviler de cilt kanseri tedavisinde kullanılır.

- Kanser tedavisinin en önemli hususlarından biri ise kanserin evresidir. Evre 0 durumundaki cilt kanserleri için uygulanabilecek tek tedavi yöntemi tümörlü lezyonun cerrahi operasyonla, kanserli bölgenin temizlenmesidir.

- Evre I - II durumunda melanomda kanser lenf bezlerine yayılmış demektir. Bu durumda cerrahi girişim ile tümörlü melanom dokusu tamamen alınır ve yayılmadığından emin olmak için tekrar biyopsi yapılır.

- Evre III ise cilt kanseri lenf bezlerine yayılım göstermiş olan ileri derece kanser durumudur. Bu durumda etkili tedavinin sağlanabilmesi için hem kanserli cilt lezyonunun hem de lenf bezlerinin cerrahi operasyonla tamamen bölgeden alınıp, kanserli alan tamamen temizlenmelidir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal