Çıkmayan 20 Yaş Dişinde 'Kist ve Tümör' Riski

Uzmanlar 24 yaşına kadar çıkmayan 20 yaş dişinin kist ve tümöre neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

21.08.2020-10:00 - (Son Güncelleme: 21.08.2020-11:05) Çıkmayan 20 Yaş Dişinde 'Kist ve Tümör' Riski

Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Suheyb Bilge, insanlarda bulunan 32 dişin 4 tanesinin 20 yaş dişi olduğunu belirtti. 20 yaş dişlerinin kök gelişimini tamamlayarak 16 yaşında çıkmaya başladığını aktaran Bilge, bazen bu sürecin uzadığına dikkati çekti.

Bilge, hastaların yüzde 95'inde 24 yaşına kadar 20’lik dişin çıktığını, bazı kişilerde de dişin etin içinde gömülü kaldığını söyledi.

Etin içinde gömülü kalan 20’lik dişlerin, diş eti iltihabına yol açtığına değinen Bilge, bu durumun vücutta sistematik apselere neden olabileceğine işaret etti.

Bilge, yaşı ilerlemiş olan kişilerin bile 20 yaş dişini çektiğini anlatarak, bu durumun ilerlemiş yaştaki hastalar için sorun teşkil edebileceğine ifade etti.

6 AYDA BİR KONTROL EDİLMESİ GEREKİYOR

Yan taraflarda bulunan dişe baskı yapan 20 yaş dişlerin çürümeye de neden olabileceğini belirten Bilge, ‘Bazen diş etiyle örtülü olsa bile yiyecek artıkları diş etinin altına girebilir ve gömülü durumdaki 20 yaş dişinin çürümesine sebep olabilir. Bu durumda dişi çekmemiz gerekiyor’ ifadelerini kullandı.

Bilge aynı zamanda 16-24 yaş aralığında çıkmayan 20’lik dişin mutlaka takip edilmesi gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

‘Eğer 16-24 yaş arasında çıkmayan bir 20 yaş dişi varsa mutlaka görülmeli ve takibi yapılmalı. Kist ve tümöre sebep olabilir. Bu durumda hastanın 6 ayda bir takibini yapıyoruz. Film alıp kist ve tümöre sebep olmuş mu onu değerlendiriyoruz. Hasta ile konuşup riskleri anlatıp çoğunlukla çekiyoruz. Hastalara önerim 24 yaşından sonra ağızda 20 yaş dişi görmüyorlarsa diş hekimine başvurup kontrollerini yaptırmalarıdır.’

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal