Çıban Neden Çıkar?

Mikrop ve bakteriler deri altına yerleşmeye çalışır ve vücut bu duruma reaksiyon olarak çıbanı oluşturur. Aslında oluşan çıban bir cins atıktır denilebilir. Vücudu korumak ile mükellef olan akyuvarlar ve bakterilerin savaşı sonucu meydana gelir.İşte detaylar haberimizde...

03.07.2018-10:40 - (Son Güncelleme: 03.07.2018-09:50) Çıban Neden Çıkar?

Mikrop ve bakteriler deri altına yerleşmeye çalışır ve vücut bu duruma reaksiyon olarak çıbanı oluşturur. Aslında oluşan çıban bir cins atıktır denilebilir. Vücudu korumak ile mükellef olan akyuvarlar ve bakterilerin savaşı sonucu meydana gelir.İşte detaylar haberimizde...

Çıban bir bakteri sorunudur ve çıbana sebep olan bakteri vücudun direncinin düşük olduğu anı kollar. Temizlik ve iyi beslenme her sağlık sorununda olduğu gibi çıban içinde büyük önem taşır.

ÇIBAN NEDEN ÇIKAR?

Çıban anormalleşmediği sürece ölümcül risk taşımaz. İlerleyen zamanlarda hala çıban sorunu devam ediyor ise farklı vücut rahatsızlıklarına sebep olur. Şeker hastalarında çıban görülme olasılığı daha yüksektir. Bunun sebebi vücut dirençlerinin daha düşük olması ve kullanılan ilaçların vücuda yaptığı yan etkilerdendir.

Sivilce görünümünde ortaya çıkarlar fakat zaman ilerledikçe boyutu büyür. İçerisindeki iltihaplı sıvının çıkarılması gerekirken yüzde çıkan çıbanaları patlatmak çok zararlıdır. Nedeni ise patlatılan çıbanın içerisindeki iltihabın bulunduğu bölgeye yayılması ve kılcal damarlara yerleşmesidir. Kansere bile sebep olur. Ayrıca kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi bile çıbanı yeniden doğurabilir.

Çıbanın bulunduğu yer devamlı temiz tutulmalıdır. Zira temizliğe önem verilmeyen yerlerde bakteri ve mikropların oluşması aşikardır.  Vücut sık sık yıkanmalı ve özellik ile yüz bölgesi kesinlik ile yağlı bırakılmamalıdır. Çünkü çıbana sebep olan bakteri daha çok yağlı bölgelere yerleşmeyi sever. Kıl köklerinden girerek vücuda yerleştikleri için kalça ve hatta makatta bile çıkabilirler.

Çıban bu kadar kolay bir şekilde vücuda yerleştiği gibi tedavi şekilleride bir o kadar kolaydır. Doktor eli değmeden bile tedavi olabilirsiniz. Evdeki imkanları değerlendirerek çıbandan kurtulmak mümkündür. Herşeyden önce sağlığa ve temizliğe önem verilmelidir.

Bunların yanı sıra oluşan çıbanlardan bitkisel yöntemler ile kurtulmak mümkündür. Çıbanların tekrarlamaması için bölgenin devamlı yıkanması ve gerekir ise antibakteriyel  kremlerin uygulanması doğru olacaktır. Çıban oluşması aslında vücudun daha ağır hastalıklara karşı korunduğu anlamına  da gelir.

Vücudun kendini savunması sırasında oluştuğu ve metabolizma ne kadar güçlü ise savaşın o kadar erken kazanılacağı bilinmektedir. Çıban oluşumundaki akyuvar ve bakteri savaşının galibiyet sahibi yok iken çıban tedavi edildiği süreden itibaren kazanan taraf vücut olacaktır.

Nitekim çıban ilerlemesi durumunda farklı hastalıklara sebep verdiği için vücuttan atılması gerekir. 

Çıbana sebep olan bakterinin, insan vücudunda  burunda olduğu göz önüne alındığında yüz ve burun temizliğine öncelik verilmesinin önemli olduğu bilinmektedir.

 Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal