Cep Telefonu Kullanırken Bunlara Dikkat!

Cep telefonu kullanarak boyun omurlarımıza yılda 700 ila 1400 saat ek stres yüklüyoruz.Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nural Aydın, omurgamızın uzun süre aynı pozisyonda durmak için tasarlanmadığını hatırlatarak önemli uyarılar yaptı, önerilerde bulundu.İşte tüm merak edilenler...

23.04.2018-13:42 - (Son Güncelleme: 23.04.2018-12:46) Cep Telefonu Kullanırken Bunlara Dikkat!

Cep telefonu kullanarak boyun omurlarımıza yılda 700 ila 1400 saat ek stres yüklüyoruz.Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nural Aydın, omurgamızın uzun süre aynı pozisyonda durmak için tasarlanmadığını hatırlatarak önemli uyarılar yaptı, önerilerde bulundu.İşte tüm merak edilenler...

Cep telefonu ve tablet gibi mobil cihazlar hayatımıza girdiğinden beri kas ve iskelet sistemimiz üzerindeki baskı süresi arttı. Bu durum ise farklı sorunlara neden oluyor. Bu sorunlar arasında boyun ve bel fıtıkları, rahatsız eden ağrılar, duruşbozuklukları ve sinir sıkışmaları bulunuyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nural Aydın, omurgamızın uzun süre aynı pozisyonda durmak için tasarlanmadığını hatırlatarak önemli uyarılar yaptı, önerilerde bulundu.

BAŞ AGIRLIĞINI BİLE ETKİLİYOR

Başımızı nötral pozisyon denilen sağlıklı ideal açıda tuttuğumuzda, boyun omurlarımıza binen yükün yaklaşık 4.5 - 5 kg civarında olduğu biliniyor. Baş statik veya öne eğik haldeyken boyun kasları, çevre tendon ve bağlar başı destekliyor. Yapılan çalışmalar; boynun 15 derece eğimi ile boyuna binen yükün 12.25 kg, 30 derece eğimi ile 18 kg, 45 derece eğimi ile 22 kg'a kadar çıktığını ortaya koyuyor. Bu nitelikteki stresin zaman içerisindeki tekrar eden artışıyla da boyun bölgesinde erken dejenerasyona ve beraberinde çeşitli boyun rahatsızlıklarına neden olabiliyor.

YÜRÜRKEN CEP TELEFONU KULLANMAYIN

Genel aşırı kullanım ve duruş bozukluğuna bağlı oluşan sakatlanmalara ek olarak, sürüş veya yürüyüş (özellikle düzgün olmayan yüzeylerde) gibi tam dikkat gerektiren durumlarda cep telefonu kullanımı da akut yaralanma riskini beraberinde getiriyor. Bu nedenle mevcut risklerin farkında olmak ve potansiyel yaralanmaları önlemek için sağlıklı adımlar atmak ve güvenlik tedbirleri almak son derece önem taşıyor.

CEP TELEFONLARI RUH HALİMİZİDE ETKİLİYOR

İdeal duruş omurga sağlığının yanı sıra genel vücut sağlığı ve ruh halimizi de olumlu yönde etkiliyor. Çünkü araştırmalar düzgün duruşun serotonin düzeylerini de olumlu yönde etkilediğini gösteriyor.

CEP TELEFONUNU DAHA ERGONOMİK NASIL KULLANILIR?

Cep telefonunuzu kullanırken başınızı eğmek yerine telefonunuzu kaldırın.

- Ekranı okurken telefonunuzu çene hizası veya biraz altına gelecek şekilde konumlandırın. Telefonunuzu kucağınızda veya göğüs yüksekliğinin altında tutmaktan kaçının.

- Mesaj, mail yazarken baş parmağa alternatif diğer parmaklarınızı da kullanmaya çalışın. Telefonu tek elle kullanmak yerine mümkün olduğunca düz bir yüzeye koyun ya da bir elle telefonu tutarken diğer elle yazmaya çalışın.

- Başparmağınızla yazarken parmağınızı bükmek yerine parmak ayasıyla yazmaya gayret edin.

- Bileklerinizi mümkün olduğunca rahat ve düz tutun.

- Cihazlarınızı kullanırken bilekleriniz ve parmaklarınızdaki gerginliğini en aza indirin. Mümkün olduğunca dik bir postürde durun.

- Boyunda düzleşme ve omuz başında içe dönüklüğe sebep olmasından dolayı aşağıya uzun süreli bakmaktan sakının.

- Akıllı cihazınızı boynunuzun rotasyon da denilen dönmesine sebep olacak bir yere koymayın.

- Mesajlarınızı mümkün olduğunca kısa tutun ya da ses tanıma yazılımlarını kullanın. Fazla tuş vuruşu daha fazla bilek-parmak yorgunluğuna neden olacaktır.

- Dokunmatik ekranlı telefonlarda mesajlaşırken, telefonunuzu dikey bir konumda kullanın. Bu, yazarken tuşa basmak için başparmağınızın ulaşması gereken alan miktarını azaltacaktır.

- Uzun süreli çalışmalar için cep telefonu veya tablet kullanmayın.

- Yazma sürenizi 10-15 dakikaya sınırlayın. Her 15 dakikada en az 2-3 dakika küçük molalar verin. Telefonunuzu sessize alarak bu küçük molaların kesintiye uğramasını engelleyin

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal