Şeker hastalığı, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla yükselen hastalıkların başında geliyor. Halen, ülkemizde her 100 kişiden yaklaşık 9’u şeker hastası. Genetik etkenlerle beraber, batılı yaşam tarzının getirdiği fast food beslenme düzeni, kilo, stres gibi nedenlerle hiçbir ülke şeker hastalığının artışından kaçınamıyor. Kuşkusuz, tanı yöntemlerinde yaşanan gelişmeler, hasta sayısına ilişkin rakamların yükselmesinde önemli bir etkendir. 

ŞEKER HASTALIĞININ NEDENLERİ

İnsülin, pankreastan kan dolaşımına verilir.

Normalde yemeklerle alınan besinler parçalanarak, vücudun başlıca yakıtı olan şekere dönüştürülür ve kan dolaşımına geçerek kan şekerini yükseltir.

Kan şekeri yükselmesi de pankreastan insülinin kana geçmesini arttırır.

İnsülin de kanda dolaşan şekerin vücuttaki hücrelere alınarak kullanılmasını ve vücudun ihtiyacı olan enerjinin üretilmesini sağlar.

Şeker hastasında;

Besinlerle alınan enerji kaynağı olan şekeri vücut insülin eksikliği nedeniyle yeterince kullanamaz.

Şeker kan dolaşımında kalarak kan şekerini yükseltir.

Vücut ise şeker denizi içinde yüzerken –hücrelerin insülin eksikliği veya yanıtsızlığı nedeniyle şekeri kullanamadığı için- şekersizlikten, enerji üretmek için yağları ve kasları yakar.

Çünkü, şekeri kullanması için gerekli anahtar olan insülin etkisi eksiktir.