Çağdaş Doğum Kontrol Yöntemi: Vazektomi

Erkek doğum kontrol yöntemi olan çağdaş vazektomi hakkında bilgi veren Üroloji Uzmanı Op. Dr. Doğukan Sökmen, vazektomi hakkında merak edilenleri anlattı. Vazektomi nedir? Kimlere yapılır? Zararı var mıdır?

27.01.2021-17:41 - (Son Güncelleme: 27.01.2021-17:41) Çağdaş Doğum Kontrol Yöntemi: Vazektomi

Maalesef ülkemizde vazektomi (bağlanmış erkek fallop tüpleri) gerekli popülariteye ulaşamamaktadır. Ancak evcil hayvanlar için bu sık uygulanan prosedür, en güvenilir ve başarılı doğum kontrol yöntemlerinden biridir. Bu prosedür genellikle Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde gerçekleştirilir ve en ekonomik olanıdır ve yan etkisi yoktur.

İŞLEM SONRASI HASTALAR NORMAL YAŞANTISINA DÖNEBİLİR

Bu cerrahi işlem kadınlarda olduğu gibi genel anestezi gerektirmez. Poliklinik koşullarında, lokal anestezi altında sperm taşıyan kanalların bağlanması işlemidir. İşlem sonrası hastalar hemen normal yaşantısına dönebilir. Sertleşme ve orgazm sorunu yaratmaz. İşlemin yapılmasından sonraki 3 ay boyunca hastalara ek korunma yöntemi önerilir. Sonrasında korunma başarısı nerdeyse yüzde 100’dür.

Bu işlemi uygulayacağımız fertlerin muhakkak bilinçli ve gönüllü olması, kesinlikle bir daha çocuk sahibi olmak istememesi ya da çocuk sahibi olması tıbben sakıncalı olması gerekiyor. Bu kişilerde işlemin avantajı; lokal, kolay bir cerrahi müdahale olması, cinsel yaşamı kesintiye uğratmaması ve başarı şansının %100 olmasıdır. İşlem yapıldıktan sonra hasta tekrar fertil (çocuk sahibi olabilecek) duruma geçmek isterse teknik açıdan zor olan düzeltme ameliyatıyla normale döndürülebilir. Geri döndürme ameliyatının başarı şansının düşük olması sebebiyle işlem öncesinde hiçbir etki altında kalmadan karar vermek bir hayli önemlidir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal