Burun Kılları Kovid-19’dan Koruyor

Yeni tip koronavirüs dünya üzerindeki etkisini sürdürürken, salgın ile ilgili hem araştırmalar hem de uyarılar devam ediyor. Bu sefer ise uyarı burun kılları, sakal ve bıyık konusundan geldi.

15.10.2020-15:24 - (Son Güncelleme: 15.10.2020-17:22) Burun Kılları Kovid-19’dan Koruyor

Dünya genelinde 39 milyon kişiye enfekte olan Kovid-19 salgını devam ederken, bir yeni açıklama ise burun kılları, sakal ve bıyık konusuyla ilgili yapıldı. Dicle Üniversitesi'nden Prof. Dr. Recep Tekin, burun içindeki kılların virüsün boğaza ulaşmasını yavaşlattığını söyleyerek, o bölgedeki kılların alınmamasının daha doğru olduğunu aktardı. Ayrıca maske, mesafe ve hijyen dışında kişisel bakımın da önemli olduğu eklendi.

SAKAL VE BIYIK SAVUNMASIZ BIRAKIYOR

Prof. Dr. Recep Tekin, burun kıllarının yanında sakal ve bıyık konusuna değinerek, sakal ve bıyık kıllarının maskenin özelliğini kaybettirdiğini ve kişilerin bu sebeple daha çabuk virüs ile enfekte olabileceğini belirtti. Sakal ve bıyıkları olan kişilerin maskelerini de sıkça değiştirmeleri gerektiği belirtildi. Sakal ve bıyıkla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Tekin, ‘Özellikle kirli, çok uzun sakal ve bıyığın maskenin etkisini azalttığını biliyoruz. O yüzden özellikle sağlıklı bir maske ve etkisini artırmak için sakal ve bıyığın mümkün olduğunca kesilmesini veya kısa tutulmasını istiyoruz. Sakal, bıyık varsa öksürme ile birlikte bu bölgede virüsün daha fazla tutunduğunu biliyoruz. Bunları yapamıyorsak maskeyi sık sık değiştirerek yüzümüzü yıkamalıyız. Sabun veya suyla yıkamak yeterli oluyor, ekstra bir işleme gerek yok’ cümlelerine yer verdi.

BURUN KILLARINI ALMAYIN

Kovid-19 ile ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Tekin, ‘Koronavirüse baktığımızda vücudumuzun çeşitli savunma mekanizmaları enfeksiyon hastalıklarına karşı var. Bunlardan biri burundan nefes alırken, burun kılları süzgeç görevi görüyor. Dışarıdan aldığınız herhangi bir partikül, toz olabilir, bununla birlikte taşınmış virüs ve bakteri bunlar burunda bulunan kıllar tarafından süzgeç görevi görüyor. Bunun avantajı burun kılları tarafından tutulan virüs, boğaz kısmına geçmediği için hastalık oluşturma ihtimalide azaltıyor. Buradaki kılları çok fazla miktarda alıyorsanız, bu süzgeç görevini bir nevi azaltmış oluyorsunuz’ ifadelerini kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal