Burun Kemik Eğriliği (Septum Deviasyonu) Nedir?

Tıptaki ismi ile “deviasyon” burnu ikiye bölen duvarlar arasından bulunan direğin eğriliği sonucu meydana gelen tıkanıklık durumuna verilen isimdir. Septum deviasyonu nedir? Septum deviasyonu belirtileri nelerdir? Septum deviasyonu tedavi süreci ve ameliyatı gibi konuları sizler için derledik.

20.06.2020-14:00 - (Son Güncelleme: 20.06.2020-12:59) Burun Kemik Eğriliği (Septum Deviasyonu) Nedir?

Birçok insanda doğuştan meydana gelen septum deviasyonu adlı burun kemiği eğriliği ileri boyuta ulaştığında kişinin hayatını zorlaştırmakla birlikte birçok rahatsızlığa yol açar. Bu yazımız Burun kemik eğriliği rahatsızlığı olan hastaları doğrudan ilgilendirmektedir.

SEPTUM DEVİASYONU NEDEN OLUR?

Anne rahminden gelişmeye başlayan burunun bu süreci erişkinlik yaşına kadar devam eder. Genetik faktörlerden dolayı ya da sonradan alınan fiziksel darbelerden ötürü eğrileşen burunun orta duvarı da eğri gelişmeye devam eder.

SEPTUM DEVİASYONU KİMLERDE, HANGİ YAŞLARDA GÖRÜLÜR?

İnsanların çoğunda görülen septum deviasyonun büyük bir kısmının ağır sonuçları olmamasıyla beraber, bu durum cinsiyet ve ırk fark etmeksizin birçok kişide görülür. Ancak ileri boyuta kadar ilerleyen deviasyon ameliyat veya tedavi gerektirir.

SEPTUM DEVİASYONU BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Eğer kişinin burnunun bir tarafında ya da çift yönünde tıkanma söz konusu ise septum deviasyonu tanısı konabilir.
  • Bunun yanı sıra burunda meydana gelen akıntı ya da tıkanma ‘septum deviasyonu’nun en belirgin özelliklerindendir.
  • Öte yandan burunda çoğunlukla görülen kanamalar da septum deviasyonu olabileceği yönde bir şüphe yaratabilir.
  • Ayrıca sinüzit de bir septum deviasyonu göstergesidir.
  • Öte yandan yüz gölgesinde meydana gelen ağrılar ve genizde görülen akıntı bu rahatsızlığın en önemli semptomlarından biridir.

SEPTUM DEVİASYONU TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Septum deviasyonu anatomik bir rahatsızlık olduğu için tedavi yöntemi cerrahi müdahale gerektirir. Bu cerrahi tedavi "septoplasti" olarak adlandırılır. Septoplasti yöntemi ameliyatla burun kemiğinde meydana gelen eğriliğinde cerrahi yöntem ile düzeltilmesidir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal