Bulimia Hastalığı Nedir? Bulimia Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Son yıllarda sosyal medyanın dayattığı güzellik algısı birçok kişiyi etkileyerek daha fit ve ince gözükmeye zorluyor. Ancak bu durum kişinin sağlıksız bir şekilde kilo vermesine neden olarak çeşitli hastalıklara yol açıyor. Bu hastalıklardan biri olan Bulimia Nervosa nedir? Bulimia Nervosa nasıl tedavi edilir?

08.07.2020-17:26 - (Son Güncelleme: 08.07.2020-16:25) Bulimia Hastalığı Nedir? Bulimia Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Bulimiya Nervoza hastalığında yemek yemek hayatın merkezinde yer almaktadır. Çok fazla yemek yeme sonrasında pişmanlık hissetme, kusma, ilaç kullanma, kendini aç bırakma görülür. Ancak bu hastalığa sahip olan kişilerin kiloları genelde normal oluyor.

BULIMIA NERVOSA NEDİR?

Zayıflık takıntısının bir sonucu olan Bulimia Nervosa 'Tıkanırcasına yemek yeme' anlamına gelmektedir. Genellikle genç kadınlarda aşırı ölçüde, adeta patlayacak derecede, krizler halinde yemek yeme nöbetlerinin olduğu bir rahatsızlıktır.

BULIMIA HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Bulimiya Nervoza hastalığının iyileşme oranları anoreksiyadan çok daha iyidir. Bulimiya Nervoza’da bilişsel davranışçı terapi ve ilaçla tedavisi olmak üzere iki tedavi bir arada uygulanmaktadır. Terapiler ile erken dönem travma yaşantıları ve bunlara yönelik çalışmalar, stresle mücadele, bedeni olumlu algılama, duygudurumla ilgili düzenlemeler ve dürtü kontrolü sağlama konularında gelişme sağlanır. İlaçlı tedaviler ile kaygı ve depresif belirtilerin normalleştirilmesi ve öfke kontrolü alanında iyileşmeler gerçekleştirilir.

BULIMIA HASTALIĞI KİMLERDE GÖRÜLÜR?

  • Özgüveni düşük olan kişilerde
  • Depresif belirtileri olan kişilerde
  • Sosyo anksiyete bozukluğu yaşayan kişilerde
  • Çocuk yaşlarda aşırı düzeyde kaygı belirtileri olan kişilerde
  • Çocuk yaşlarda cinsel veya fiziksel istismar yaşayanlar
  • Çocuk yaşlarda obezitenin görülmesi, erken yaşlarda ergenliğe giriş

BULIMIA HASTALARININ PSİKOLOJİK TAVIRLARI

Bu kişiler çok fazla yemek yedikleri için mide şikayetlerini gidermek için ya da kilo alma korkusuyla kendilerini kusturmaya çalışır ya da kusmalarını sağlayacak ilaçlar kullanırlar.

Bu kişiler kilo alımının önlenmesi için çok fazla egzersiz yapar veya çok uzun süre aç kalmaya çalışabilirler. Aynı zamanda kilo alımını önlemeye yönelik tiroid hormonları kullanırlar. Bu durum hayati risk oluşturmaktadır.

Benzer bir amaçla şeker hastası olan bulimili kişiler, insülin dozlarının kafalarına göre azaltabilir veya atlayabilirler.

BULIMIA'NIN NEDEN OLDUĞU SONUÇLAR

Kişide adet görememe veya adet düzensizlikleri görülebilir

Yemek borusunda kusmadan ileri gelen yırtılma, mide de delinme, kalp ritim bozukluğu gibi nadir ancak ölümcül sonuçlar doğuran durumlar ortaya çıkabilir

Dışkılamayı artıran ve kolaylaştıran ilaçların uygunsuz şekilde kullanımı sonucunda bağırsak hareketlerinin olumsuz etkilenmesi ve buna bağlı olarak da dışkılayamama

Kusmaya bağlı olarak vücut su-tuz-mineral düzensizlikleri ciddi sorunlara yol açabilir

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal