Bu Yıl Aşılar Okulda Değil ASM’lerde Olacaklar

Her yıl 1 ve 8. sınıf öğrencilerine okul sıralarında yapılan çocukluk çağı pekiştirme aşıları, bul yıl koronavirüs salgını nedeniyle aile hekimlerinde yapılacak.

21.09.2020-14:13 - (Son Güncelleme: 21.09.2020-14:17) Bu Yıl Aşılar Okulda Değil ASM’lerde Olacaklar

Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Başkanı Dr. Gürsel Özer, yaklaşık 5 milyon çocuğun aşılanması gerektiğini belirterek, ‘Hem pandemi yoğunluğu, hem de 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olanlara uygulanan zatürre aşıları nedeniyle yığılmaların olmaması için lütfen randevu alarak gelin. Paniğe gerek yok, aşı kalmadığı iddiaları da doğru değil’ dedi.

3 AY İÇİNDE AŞILANMANIN TAMAMLANMASI GEREKİYOR

Tüm Türkiye’de yaklaşık 5 milyon ilköğretim 1. sınıf ve 8. sınıf öğrencinin 3 ay içerisinde aşılama işleminin tamamlanması gerekiyor. Aynı zamanda, Sağlık Bakanlığı’nın bu yıl Aşı Danışma Kurulu’nun tavsiyesi üzerine aşılama takviminde yaptığı değişiklikle, 1 Temmuz 2016 ve sonrasında doğan çocuklar da ilkokul birinci sınıfı beklemeden aile hekimliklerinde pekiştirme aşılarını yaptırabilecek.

AHESEN Başkanı Dr. Gürsel Özer, konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulunarak şunları söyledi:

‘Biz çok uzun yıllardır hem ilkokul 1. sınıfta hem de 8. sınıfta aşılamalar yapıyorduk. 1. sınıfta difteri, boğmaca, tetanos, kızamık, kızamıkçık, kabakulak aşıları; 8. sınıfta da tetanos aşısını yapıyoruz. Eskiden okullara gidip 1 yıllık süre içerisinde tamamlıyorduk. Ancak Bakanlığın, Temmuz ayında Aşı Danışma Kurulunun önerileri ile yayınladığı bildiride, 1. Sınıf aşıları 4 yaşa çekildi ve bunlar da ASM’lerde yapılmaya başlandı. Biz Temmuz ayından itibaren başladık aşılamalara.’

‘BİR YILDA YAPTIĞIMIZ AŞILARI 3 AYDA BİTİRECEĞİZ, PLANLI OLMAK ZORUNDAYIZ’

Dr. Özer, bu yıl yapılacak olan aşılamaların plana tamamen uygulanabilecek şekilde yapılmak zorunda olduğuna da değinerek şöyle konuştu:

‘Önceki yıllarda 1 yıl boyunca yapılan bu aşıların, 3 ayda tamamlanması gerekiyor. Malum pandemi var, zatürre aşısı da gününde. Ciddi bir yoğunluk oluşmaya başladı. Aşılarımızı hem transportta hem merkezlerimizde soğuk zincirde korumamız lazım.

Bu yıl Türkiye’de 2.5 milyon çocuk 1. sınıfa başlayacak, 8. sınıflar da 2.5 milyon civarında. Yine bizim geçen seneki rakamlara göre 18 milyon ilköğretim çocuğumuzun da her sene periyodik muayenelerinin yapılması gerekiyor. Örneğin benim kayıtlı kişi sayım 3 bin 900’lerde. Kayıtlı kişi sayılarının 2 bin 500’lere düşürülmesi lazım ki bu yığılmaların önüne geçebilelim. Bunu nasıl aşabiliriz? İş burada ailelerimize düşüyor. Lütfen bizden randevu alarak gelsinler ki bunun önüne geçelim.’

‘ZATÜRRE AŞISI KALMADIĞI SÖYLENTİLERİ DOĞRU DEĞİL’

Son günlerde Aile Sağlığı Merkezlerinde zatürre aşısı kalmadığına dair söylentilerin bulunduğuna dikkat çeken Dr. Özer, şu uyarılarda bulunarak sözlerini tamamladı:

‘Bu kesinlikle doğru değil. Aşı için gerekli soğuk zincir koşulları nedeniyle merkezlerimize sınırlı sayıda aşı getirtebiliyoruz. Çünkü tamamını getirip dolaplarımızda saklamamız mümkün değil. Burada da yığılmaların önüne geçmek adına randevusuz aşı olmaya gelinmemesi büyük önem taşıyor.’

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal