Bu Meyvenin Tüketildiği Yerde Hekime Gerek Yok

Binlerce yıl önce Lokman Hekim tarafından tüketilmesi önerilen 'Kızılcık'ın faydalarıyla herkesi şaşırtıyor. 'Kızılcığın tüketildiği yerde hekime gerek yoktur' diyen Lokman Hekim bu meyvenin önemini belirtmiştir. Kanserden enfeksiyona birçok hastalığa şifa olan kızılcık nasıl tüketilmelidir? İşte detaylar...

13.08.2020-11:35 - (Son Güncelleme: 13.08.2020-16:02) Bu Meyvenin Tüketildiği Yerde Hekime Gerek Yok

Lokman Hekim'in şifa kaynağı olarak nitelendirdiği kızılcık meyvesinin faydaları nelerdir? "Hekimlerin Piri ve Hükümdarı" olarak bilinen İbn-i Sina'nın bin yıl önce kaleme aldığı Küçük Tıp Kanunu kitabında bahsettiği mucize besinler hangileridir? İşte ayrıntılar...

KIZILCIKTAKİ VİTAMİNLER NELERDİR?

Geçmişi çok eskilere dayanmasına rağmen pek bilinmeyen kızılcık, kırmızı rengi ile dikkat çeken sonbaharın en faydalı meyvelerinden biridir. Yüksek lif oranına sahip, etli ve sulu küçük meyvedir. Mutfaklarda öncelikli tüketimi taze meyve olan kızılcık K, E, C, A vitaminleri ve B grubu vitaminleri olan tiamin, riboflavin ve piridoksin açısından oldukça zengindir. Bunlara ek olarak kızılcık iyi bir sodyum ve potasyum kaynağıdır.

Sağlıklı besinler listesinin başında yer alan kızılcık kırmızı renkte mayhoş bir tadı vardır. İçerisinde bol miktarda A, C, E vitamini, sodyum, potasyum, kalsiyum maddesi, demir minerali ve daha birçok vitamini içerisinde barındırdığı için faydaları saymakla bitmez. Kızılcığın enerji içeriği çok yüksektir.

KIZILCIK HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?

Kızılcık obeziteye karşı savaş açar. Kızılcık suyunun obeziteye karşı en ilginç ve şaşırtıcı kısmı diğer meyve sularından daha az tatlı olmasındadır. Bunun yanında mide ülseri gibi mide rahatsızlıklarının azaltılmasında etkilidir. Kızılcık kalp sağlığı için koruma kalkanı oluşturur. Aynı şekilde böbrek taşlarına da iyi gelir, bakterileri durdurmada etkilidir.

Kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur. Sadece kalsiyum içermez, bununla birlikte güçlü kemikler için önemli bir vitamin olan K vitamini içerir. Vücut sağlığı kadar ciltde de fazlasıyla yararlı etkiye sahip olan kızılcık, cildinizdeki tüm yağlardan kurtulmanıza ve gözeneklerinizin temizlenmesine yardımcı olur. Kışın cildinizi zorlu hava koşullarından da korur.

KIZILCIK NASIL TÜKETİLİR?

Ekşimsi bir tadı olan kızılcığı çeşitli şekilde tüketebilirsiniz. Tadı yoğun bir şekilde ekşi olduğu için çiğ tüketimi nadirdir. Kızılcığın şerbeti, çayı, marmelatı, tarhanası yapılabilir. Genelde marmelat ve çay olarak tüketimi tercih edilir. Kızılcık çayı yapmak isterseniz ilk olarak bir litre suyu kaynatın. Ardından su kaynadıktan sonra içine bir avuç kızılcığı ekleyin ve bir taşım kaynatın. Ocaktan aldıktan sonra 15 dakika dinlendirin. Sonrasında afiyetle tüketebilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal