Bu İkisini Birbirine Karıştırmayın! Tümör Oluşumuna Neden Oluyor!

Günlük hayatın koşuşturması, iş hayatının yoğunluğu gibi durumlar vücudumuza dikkat etmemize engel olabiliyor. Bu nedenle özellikle boyun bölgesinde ağrılar artmaya başlıyor. Uzmanlar bunun yalnızca boyun fıtığı olmadığını söyleyerek aynı zamanda boyun düzleşmesi olabileceğini de belirtti.

25.06.2020-11:20 - (Son Güncelleme: 25.06.2020-11:56) Bu İkisini Birbirine Karıştırmayın! Tümör Oluşumuna Neden Oluyor!

Boyun düzleşmesi ve boyun fıtığının belirtilerinin birbirine yakın olduğunu ve 10 kişiden 7’sinin hayatının belli döneminde boyun ağrısı yaşadığını belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kaan Yaltırık, her boyun ağrısının boyun fıtığı olmadığını ve ağrının kaynağının tek başına boyun düzleşmesi olabileceğini söyledi.

AĞRI BOYUN BÖLGESİNDE SINIRLI KALMIYOR

Dr. Öğr. Üyesi Kaan Yaltırık konuya ilişkin açıklamalar yaparak, “Ağrıların çoğu kas, kemik, bağ dokusu ya da duruş bozukluklarından kaynaklanıyor. Bununla birlikte enfeksiyonlar, nadir de olsa tümör kökenli ağrılar ve kardiyovasküler sistemin yansıyan ağrılarından kaynaklı olabiliyor. Boyun bölgesindeki ağrı yalnız boyun bölgesine sınırlı kalmayıp, baş ağrısı sırt ağrısı veya omuz ağrısı şeklinde de görülebiliyor” dedi.

Boyun ağrısı olan kişilerin kullandığı yastığa ve kullanım şekline dikkat etmesi gerektiğine dair önemli açıklamalarda bulunan Dr. Yaltırık,"Yastığı yanlış pozisyonda kullanmak boynun normal duruşunun bozulmasına, kafanın öne doğru itilmesine ve dolayısıyla boyun düzleşmesine yol açar. Yastığı, boynun arkasını destekleyecek ve boyun bölgesinden sırtımızın ortasına kadar gelecek şekilde kullanılması gerekir. Yan yatıldığında ise, yine aynı şekilde yastığın boynun boşluğunu doldurmasına dikkat edilmeli” ifadelerini kullandı.

HAREKETİN AZALMASI BOYUN AĞRISINI ÇOĞALTIYOR

Günümüzde teknolojik imkanların ve sedanter yaşam biçiminin artması kişilerde boyun ağrısı görülmesine neden olduğunu hatırlatan Dr. Yaltırık, “Özellikle Covid-19 dolayısıyla evde kaldığımız günlerde sürekli masa başında çalışmak, telefonla uzun süre vakit geçirmek, hareketliliğin azalması boyun ağrısı şikayetlerini 2-3 kat arttırdı” diye konuştu.

Günlük aktiviteleri gerçekleştirirken başın sürekli olarak öne eğik şekilde durması boyun düzleşmesi gibi sorunlara davetiye çıkardığını söyleyen Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kaan Yaltırık, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Özellikle masa düzeni boyunun doğal duruşunu koruyacak şekilde düzenlenmediyse, kişi bilgisayar başında sürekli yanlış pozisyonda ve uzun süreli çalışıyorsa, telefonla yoğun zaman geçiriliyorsa, uygun olmayan postur ve fiziksel aktivitemizin azaldıysa boyun ağrıları kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenler dışında boyun fıtığı, boyunda kireçlenme, doğumsal bozukluklar gibi nedenlerle de boyun düzleşmesi görülebilir.”

BOYUN KASLARINI GÜÇLENDİRMEK İÇİN EGZERSİZ YAPILMALI

Boyun düzleşmesinin en etkili tedavi yöntemi, altında herhangi bir boyun fıtığı ya da kireçlenme gibi organik bir sebebi yoksa boyun bölgesini aralıklarla dinlendirmek olduğunu belirten Dr Öğr. Üyesi Kaan Yaltırık, “Örneğin masa başı işte çalışılıyorsa ya da telefon ile çok uzun zaman geçiriyorsa, aralıklı olarak boyun bölgesinin dinlendirilmesi gerekir. Ayrıca, çalışma ortamında ve günlük yaşam aktivitelerinde doğal boyun postürünü korumak hep akılda tutulmalı. Egzersizi alışkanlık haline getirmek boyun düzleşmesi olan kişinin boyun kaslarının kuvvetlendirilmesine ve oluşan spazmın azalmasına yardımcı olacaktır. Bu nedenle basit de olsa egzersizi hayatımıza sokmamız gerekli” dedi.

YASTIĞI YANLIŞ KULLANMAYIN

Boyunun doğal duruşunun uyurken de bozulmaması gerektiğini söyleyen Dr. Yaltırık, yatarken dikkat edilmesi gereken konulara değinerek şu bilgileri paylaştı:

“Boyun ağrısı yaşayan kişi yastığına ve kullanımına dikkat etmeli. Yastığı yanlış pozisyonda kullanmak boynun normal duruşunun bozulmasına, kafanın öne doğru itilmesine ve dolayısıyla boyun düzleşmesine yol açar. Yastığı, boynun arkasını destekleyecek ve boyun bölgesinden sırtımızın ortasına kadar gelecek şekilde kullanılması gerekir. Yan yatıldığında ise, yine aynı şekilde yastığın boynun boşluğunu doldurmasına dikkat edilmeli.”

AMELİYAT ŞART MI?

Genel olarak boyun düzleşmesinin ameliyatla tedavi edilmediğini, hastaların hayat tarzında değişiklikler yapmasını ve egzersiz önerdiklerini, fizik tedavi ve ilaç tedavisiyle başarılı sonuçlara ulaşılabildiğini belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kaan Yaltırık, boyun fıtıklarında da her hastaya ameliyat önerilmediğini belirterek, “Bel fıtığında olduğu gibi, boyun fıtığında da her hastayı ameliyat etmiyoruz. Hastanın ağrı dışında ek şikayetlerinin olması veya ağrısının ilaç tedavisi ile gerilememesi bizim için önemlidir. Hastanın kolunda uyuşma ve kas gücü kaybı varsa, yürürken dengesizliği mevcutsa, verdiğimiz egzersiz ve ilaç tedavisine rağmen şikayetleri gerilemiyorsa ve bu hastaya çekilen MR tetkikinde boyun fıtığı, kireçlenmesi ve tümör saptanırsa cerrahi düşünülmektedir” diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal