Bu Hastalık Coronavirüs İle Aynı Belirtileri Gösteriyor!

Covid-19 tüm dünyayı etkisi altına aldığından beri her ağrıyı, rahatsızlığı Coronavirüs sanıyoruz. Özellikle her boğaz ağrısında ‘Acaba Coronana mı oldum’ diye endişeye kapılıyoruz. Ancak yaz faranjiti de Coronavirüs ile aynı belirtileri taşımakta. Peki, Coronavirüs ve yaz faranjiti arasındaki farklar nelerdir?

27.06.2020-10:42 - (Son Güncelleme: 27.06.2020-10:47) Bu Hastalık Coronavirüs İle Aynı Belirtileri Gösteriyor!

Coronavirüs ile akut farenjitin belirtileri birbirine benzediği için karıştırıldığına dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. M. Fatih Evcimik “Yaz aylarında havaların ısınmasıyla sıklıkla klimaya maruziyet ve aşırı soğuk içeceklerin sık tüketilmesi yaz farenjitine neden oluyor. Yaz farenjitinin belirtilerinden ateş, boğaz ağrısı, kuru öksürük, halsizlik, baş ağrısı Coronavirüs ile aynı seyreden en sık karşılaştığımız belirtilerdir. Bu nedenle iki hastalık son dönemde çok karıştırılıyor” açıklamasını yaptı.

Corona virüs enfeksiyonunun oluşturduğu şikayetlerin kişiden kişiye farklılık gösterebildiğini aktaran Evcimik, “Sıklıkla ateş, kuru öksürük ve halsizlik görülüyor. Daha nadir olarak boğaz ağrısı, baş ağrısı, nefes darlığı, koku ve tat almada azalma, ishal ve konjuktivit gibi belirtilerle de karşılaşabiliyoruz” diye konuştu.

“MUTLAKA HEMKİME BAŞVURULMASI GEREKİYOR”

Nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi alt solunum yolunda şikayetler varsa mutlaka hekime başvurulması ve Coronavirüs açısından değerlendirilmesi gerektiğini belirten Evcimik, “Basit şikayetler dediğimiz halsizlik, kuru öksürük, ateş durumunda hastanın öncesinde soğuğa maruziyet öyküsü varsa (klima veya soğuk içecek gibi) bu rahatsızlıklar yaz farenjitinden kaynaklanabilir” dedi.

Özellikle maske kullanımında insanların ağız solunumuna yöneldiğini belirten Evcimik, “Bu durum boğazda kurumaya ve farenjit oluşumuna neden oluyor. N95 maske kullanımında bu problem daha yoğun hissediliyor. Maske kullanımı esnasında da burun solunuma devam edip buna alışkanlık haline getirmeliyiz” şeklinde uyarılarda bulundu.

Süper taşıyıcı diye adlandırılan ve hiçbir belirti göstermeyen Coronavirüs pozitif hastalarda bu tip şikayetlerin görülebileceğinin altını çizen Evcimik, “Eğer önceden kişi corona virüs hastası ile temas ettiyse veya hastanın hipertansiyon, kalp yetmezliği, kronik akciğer rahatsızlıkları gibi ek hastalıkları varsa mutlaka corona virüs testi yaptırmalı. Yaş olarak 65 yaş üstü olanlar dahil hafif şikayetler olsa da corona virüs tehlikesi sebebiyle doktora başvurularak araştırma yapılması gerekiyor” diye konuştu.

15 DAKİKA GÜNEŞLENİN VE MEYVE TÜKETİN

Bu süreçte özellikle sıcak yaz günlerinde kalabalık ortamlardan uzak durulması gerektiğini vurgulayan Evcimik, sözlerini şu şekilde devam etti:

“Bu yaz diğer yazlardan daha dikkatli olmamız gerekiyor. Minimum temas, sosyal mesafe, maske kullanımına dikkat ederek, kapalı alanlarda da uzun süre kalmamalıyız. Ayrıca D vitamini açısından 15 ila 20 dakika güneş maruziyeti, bağışıklık sistemini güçlendiren mevsim meyvelerinin tüketilmesi hem yaz farenjiti hem de corona virüs enfeksiyonundan korunma açısından faydalıdır.”

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal