Bu Hastalığa Sahip Olanların Çoğunun Haberi Yok!

Yıkıcı ve bulaşıcı bir hastalık olan hepatit dünyada çok fazla insanda olsa da pek bilinmiyor. Birçok türü olsa da temelde hepatit B ile mücadele önceliklidir. Peki, nasıl bulaşır?

27.07.2019-11:14 - (Son Güncelleme: 27.07.2019-11:42) Bu Hastalığa Sahip Olanların Çoğunun Haberi Yok!

“Bugün Dünyada yaşayan, 350 milyondan fazla birey kronik Hepatit B enfeksiyonuna sahipken, Hepatit C hastası sayısı ise 100 milyon civarlarındadır. Bu hepatit B ve C hastalarının yüzde 80 kadarının, hastalıklarından habersiz olduğu düşünülmektedir” sözlerini söyleyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nail Özgüneş, hepatit virüsleriyle alakalı önemli bilgiler sundu.

HEPATİT VİRÜSLERİ NEDİR?

Hepatit B ve C, etkinliğin odak noktasını oluşturmalıdır çünkü; insan yaşamıyla beraber, hastaların kullandıkları ilaçların maliyeti ve tedavisiz kalındığında meydana gelebilecek siroz veya karaciğer kanserlerinin tedavi giderlerinden kaynaklı ülkelerin ekonomilerini de bağlayan sağlık problemleridir.

Hepatit D Virüsü, ancak B virüsü mevcutken tam virüs olabildiği için, Hepatit B virüsü ile mücadele yeterlidir. Hepatit B’nin yokluğunda enfeksiyon olmaz. Hepatit D‘nin bulaşma yolları ise aynı Hepatit B’ninkiyle aynıdır. Hepatit A virüsü ve Hepatit E virüsü benzer klinik izlenim gösterir.

Hepatit A, virüsün bulaştığı su ve gıdalarla bulaşır ve salgınlara neden olabilir. Ülkemizde hijyen sağlanması, temiz su kaynaklarına ulaşım, sosyo-ekonomik gelişme ve 2012’de başlayan hepatit A aşı uygulamaları neticesine, görülme sıklığı çok azalmıştır. Hepatit E ise; halihazırda nadir görülmekte, özellikle hamile kadınlarda ciddi seyreden akut viral hepatit biçiminde karşımıza çıkmaktadır.

HEPATİT B NASIL BULAŞIR?

Kontrol edilmemiş kan ve kan ürünlerinin geçişinde
Sterilize edilmemiş cerrahi malzemelerin uygulandığı tıbbi ya da diş müdahaleleriyle
Kullanılmış enjektör ortak kullanımında
Tıraş bıçağı, diş fırçası gibi eşyaların ortak kullanılmasıyla, dövme, akupunktur, piercing-hızma
Hepatit B taşıyıcılarının aile içi temasıyla ve anneden bebeğe doğum esnasında
Güvenli olmayan cinsel ilişkiyle bulaşabilir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal