Bu Diyetler Bağışıklığın Zayıflamasına Neden Oluyor

Koronavirüs salgın sürecinde birçok kişi yüksek kalorili Batı tarzı diyetler tercih edildi. Ancak bu diyetler hiç olmaması gereken bir dönemde bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden oluyor.

25.10.2020-17:11 - (Son Güncelleme: 25.10.2020-17:20) Bu Diyetler Bağışıklığın Zayıflamasına Neden Oluyor

Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olan Batı tarzı diyetlere karşı uyarıda bulundu. Koronavirüsle mücadelede başarıyı yakalaman için güçlü bir bağışıklık sistemine ihtiyaç duyulduğunu belirten Dursun, gelişmiş ülkelerde çok sık uygulanan bol kalorili, proteinli ve yağlı gıdalar yönünden zengin olan Batı tarzı beslenme şekli, bağışıklık sistemini zayıflattığına dikkati çekti.

VÜCUDUN SAVUNMA SİSTEMİNİ DEVRE DIŞI BIRAKIYOR

Batı tarzı beslenmenin bileşiminde; rafine tahıllar, kurutulmuş ve kırmızı etler, derin yağda kızartılmış yiyecekler, yüksek yağlı ürünler ve rafine şekerler gibi işlenmiş gıdaların bulunduğunu belirten Dursun, konuşmasın şöyle devam etti:

‘Yüksek enerjili Batı tarzı diyet bağışıklık sisteminin inhibisyonuna yol açmaktadır. Farelerde yapılan çalışmalar, yüksek doymuş yağ tüketimi sonucu akciğer alveoler epitel hücrelerinde enfeksiyon oranının yükselmesiyle ilişkili bulunmuş ve Kovid-19 hastaları ile ilişkilendirilmiştir. Doymuş yağlar aynı zamanda oksidatif stresi artırarak, bağışıklık sistemini olumsuz etkilemektedir.

Batı tarzı beslenme bağışıklık sistemini zayıflatarak kronik inflamasyonlara neden olmaktadır. Viral enfeksiyonlara karşı savunmayı azaltır. Obezite, diyabet, otoimmün ve kalp damar hastalıkları gibi kronik hastalıklara sahip bireylerde kronik inflamasyonlar görüldüğü için, bu kişilerin beslenme biçimi oldukça önemlidir, kontrol altına alınmalıdır. İnsanlar Kovid-19 döneminde mutlu olmak için yüksek kalorili batı tarzı diyetleri tercih ettiler ve bağışıklık sistemleri zayıfladı. Kilo alımı oldu bu süreçte. Bu nedenle batı tarzı beslenme türünde yer alan rafine ürünlerin bırakılması gerekiyor ve besin kalitesi yüksek Akdeniz Diyet Modelini önermekteyiz.’

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal