Bu Besinler Sandığınız Kadar Masum Değil

Yapılan araştırmalara göre bazı besinler doğru tüketilmediği zaman zehir saçıyor. Sağlıklı bir beslenme programında yer alması gerektiğini düşündüğünüz çoğu besinin riskli grup içinde yer aldığını biliyor muydunuz? İşte detaylar...

08.07.2020-09:41 - (Son Güncelleme: 08.07.2020-09:41) Bu Besinler Sandığınız Kadar Masum Değil

Sağlıklı zannettiğiniz ve bolca tükettiğinizde ihtiyacınız olan vitamin ve mineralleri alacağınızı düşündüğünüz besinler zannettiğiniz kadar sağlıklı olmadığı ortaya çıktı. Hatta bu besinler en riskli yiyecekler arasında üst sıralarda yer alıyor.

RİSK TAŞIYAN BESİNLER

Yapılan araştırmalar bazı besinlerin doğru tüketilmediğinde fazlasıyla zehir saçıyor. Sağlıklı bir beslenme programında yer alması gerektiği konusunda hemfikir olduğumuz marul, yumurta, domates gibi besinler, Food and Drug Administration'ın yayımladığı en riskli yiyecekler arasında üst sıralarda bulunuyor.

FDA, risk gurubundaki besinlerin iyi temizlenmiş ve bakterilerden arındırılmış şekilde tüketilmesini gerektiğini söylüyor. Riskli olarak görünen besinler doğru temizlenmediğinde ve doğru tüketilmediğinde zehir saçtığı belirtiliyor.

ZEHİR SAÇAN BESİNLER NELERDİR?

TON BALIĞI

Ton balığı oldukça fazla tüketilen balık türlerinden biridir. Salatalarda bolca tükettiğiniz ton balığı da riskli besinler grubuna dahildir. Ton balığının özellikle beyaz renkli olan çeşitli fazla tüketildiğinde içerdiği yüksek civa nedeniyle hamilelerin ve çocukların sinir sistemlerinin gelişiminde olumsuzluklara neden olabiliyor.

MANTAR

Doğada yetişen mantar türlerinden bazıları, zehirlenmelere neden olabileceği gibi ve ölüme bile yol açabiliyor. Mantar tüketimine fazlasıyla dikkat etmeniz gerekir. Çünkü sadece doğada bulunan mantarlar değil kendi evinizin bahçesindeki bazı mantarlar halüsinatif etki yaratırken, bazıları ölüme kadar giden çok daha ciddi zararlar teşkil edebiliyor. Gerçekten güvenli olduğunu bilmediğiniz mantarları tüketmekten kaçının.

YER FISTIĞI

Hem sade hem de ezme olarak tüketilen yer fıstığı besin alerjilerine bağlı ölümlerin başında yer fıstığa alerjisi olanlardan kaynaklanıyor. Yapılan araştırmalara göre 1997 ile 2002 yılları arasında, çocuklarda, yer fıstığı alerjisinin görülme sıklığı iki katına çıkmıştır.

ACKEE MEYVESİ

Jamaika'da yetişen bu lezzetli, ama bir o kadar da zehirli meyve, vitaminler ve protein açısından oldukça zengindir. Fakat tam olgunlaşmadan tüketildiğinde karaciğerinizden glikozun salınmasını engelleyerek ölüme neden olmaktadır.

YUMURTA

Yumurta, pek çok insanın temel besin kaynaklarından biridir. Fakat bulgular gösteriyor ki, Salmonella salgınlarının büyük bir kısmı yumurta tüketimiyle ilişkili olarak gerçekleşmektedir. Yumurtaların içinde üreyebilen bu zararlı bakteri, doğru tüketilmeyen yumurtalar aracılığıyla insanlara bulaşabiliyor. Dolayısıyla yumurta tüketimin de yumurtanın iyi pişmiş olmasına ve buzdolabında muhafaza edilmesine dikkat etmek gerekir. Yumurtaların taze olması önemlidir.

İSTİRİDYE

Lüks restoranların favori lezzeti, İstiridyeler; doğru tüketilmediğinde pek çok hastalığa neden olabiliyor. İstiridyeler, okyanus tabanına yapışıp sudaki planktonları süzerek beslenirler. Eğer filtreledikleri su kirliyse, İstiridyenin kendisi de kirlenmiş olur. Yakalanıp servis için hazırlanana kadar doğru adımların izlenmesi önemlidir. Örneğin az pişmiş olarak ya da çiğ tüketildiğinde ciddi problemlere neden olabiliyor.

KAHVE

Pek çoğumuzun günlük hayattaki olmazsa olmazlarından biri olan kahvenin de zararları olabilir. Kahve içtiğinizde dişlerde sararma, uykusuzluk gibi problemler yaşayabilirsiniz. Ayrıca sıcak kahvenin deriyle teması halinde meydana gelebilecek üçüncü derece yanıklar gibi bir takım ciddi etkileri de bulunmaktadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal