Bu Alışkanlıklar Böbrekleri Tüketiyor

Tükettiğiniz besinler vücudunuza sağlık katar. Özellikle böbrek sağlığınızı korumanız gerekir. Vücutta atılması gereken ürünlerin atılmasında görev alan böbrekleri iflas ettiren bazı besinler vardır. Peki bu besinler nelerdir? İşte detaylar...

16.07.2020-09:08 - (Son Güncelleme: 30.09.2021-18:15)

Türkiye'de böbrek yetmezliği organ nakli gerektiren sorunların başında gelmektedir. Böbrek nakli için sıra bekleyenlerin bir kısmı uygun donör bulunmasıyla rahat nefes alabiliyor fakat çok önemli bir bölümü hayatını diyaliz makinelerine bağlı geçirmek zorunda kalıyor. Uzmanların uyarısı ise böbreklerin sağlıklıyken koruma altına alınmasıdır.

DİYALİZE MAHKUM EDİYOR

Türk Nefroloji Derneği verilerine göre, Türkiye'de böbrek hastalığı tanısıyla izlenen 74.475 bin hasta bulunmaktadır. Böbrek nakli bekleme listesinde ise 22 bin hasta bulunuyor. Antalya'da yapılan 34. Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresinde, Türk Nefroloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Siren Sezer'in açıklamalarına göre, mevcut nakil sayısı ile bu rakamı eritmek mümkün değil. Böbrek naklinin bu denli yetersiz olmasının ve ihtiyacı karşılayamamasının nedeni ise kadavradan organ bağışının az olmasıdır.

Böbrek yetmezliği geliştikten sonra problemli bir tedavi süreci başlıyor. İlaçlar, diyalizler, ameliyatlar derken ancak uygun donörle bunu karşılaşabilenlerin yüzü gülüyor. Bu nedenle böbreklerin kıymetini sağlıklıyken bilmek, böbreklere zarar veren davranışlardan kaçınmak büyük önem taşıyor.

HANGİ ALIŞKANLIKLAR BÖBREKLERE ZARAR VERİYOR?

Prof. Dr. Siren Sezer'in yapmış olduğu açıklamalar tüketilen besinlerin büyük önem taşıdığı yönündedir. Bazı besinlerin tüketilmesi ya da vücuda fazla alınması böbrekleri iflas ettiriyor.

Böbrekler için zararlı olan etkenlerin başında diyabet hastalığı geliyor. Bunun yanında da eğer hipertansiyon hastalığınız varsa bu böbrek sağlığınız için fazlasıyla tehdit içerir. Yemeklerde fazla tükettiğiniz tuz da böbreklerinizi olumsuz etkileyecektir. Bu yüzden yemeklerde az tuz kullanımına özen göstermelisiniz.

Beslenme alışkanlıkları da böbrek sağlığını etkilemektedir. Düzensiz olarak tükettiğiniz besinler vücutta yarattığı etkilerin yanında böbrek sağlığınızı olumsuz etkilemektedir. Az miktarda ve düzensiz olarak tüketilen su böbrek sağlığınızın için büyük tehdittir. Böbreklerin sağlıklı çalışması için yeterli miktarda suya ihtiyaç vardır. Bu yüzden yaz aylarında sıcaklıkların artmasıyla çok fazla terleme ile kaybedilen suyun gün içinde yeterli miktarda geri alınması gerekir. Sigara içmek de böbrek sağlığını etkileyen önemli etkenlerden biridir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal