Bu Belirtiler Huzursuz Bağırsak Sendromu Nedeni

Genel olarak insanların hepsinde mide problemleri görülebilmektedir. Mide hastalıklarından biri olarak bilinen bağırsak hastalığı yaşamı olumsuz olarak etkilemektedir. Peki bu hastalığın belirtileri nelerdir? İşte haberin detayları...

26.08.2020-08:57 - (Son Güncelleme: 26.08.2020-08:35) Bu Belirtiler Huzursuz Bağırsak Sendromu Nedeni

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hayrullah Öztürk, 3 aydan uzun süre devam eden karın ağrısı, şişkinlik, kabızlık ve ishal gibi belirtilerin 'huzursuz bağırsak sendromu' olabileceğini ifade etti.

EN YAYGIN HASTALIK

Uzman Dr. Hayrullah Öztürk, sindirim sistemini etkileyen en yaygın hastalıklarından biri olan irritabl bağırsak sendromu (hassas/huzursuz bağırsak) hakkında bilgiler vererek tanı ve tedavi sürecine vurgu yaptı. Uzm. Dr. Hayrullah Öztürk, 'Mide bağırsak sisteminin en sık görülen hastalıklarından biri olan irritabl bağırsak sendromu (hassas/huzursuz bağırsak) kalın bağırsak hastalığı olarak bilinse de tüm mide bağırsak sistemini de etkiler.

Bu hastalık dünya genelinde yaygın bir hastalık olup, özellikle gelişmiş ülkelerde sıklıkla görülmektedir. Kadınlarda daha sıktır ve en çok 20-30 yaşları arasında görülmektedir. Stres en önemli tetikleyici ve artırıcı unsurdur. Aynı zamanda enfeksiyonları ve antibiyotik kullanımı da başlatıcı neden olabilmektedir. Klinik bulgularda ise ağrı (karın ağrısı), şişkinlik, kabızlık (ve/veya ishal) olarak belirti verir. Stres ve depresyon da bu hastalığı tetiklediği öngörülmektedir.

HASTALIĞIN BELİRTİSİ UZUN SÜRÜYOR

'Bu hastalığın tanısı için bu bulguların 3 aydan uzun devam etmesi gerekmektedir. Ayrıca yaşam kalitesini bozması ve buna neden olabilecek başka bir hastalık bulunmaması gerekmektedir. Hassas bağırsak sendromunda tedavi, belirtilerin şiddetini azaltmaya ve tekrarlamasını önlemeye yönelik olarak başarılı olmaktadır. Amaç hastaların günlük yaşamlarını sürdürmeleri ve yaşam kalitelerinin bozulmamasının sağlanmasıdır. Diyet değişiklikleri ve ilaç tedavileri ile hastalık yok edilebilir ve oluşturduğu sorunlar hafifletilebilir. Karında rahatsızlık hissi, düzensiz bağırsak hareketleri, belirgin derecede şişkinlik ve acil tuvalet ihtiyacı gibi belirtiler ile ortaya çıkanlar mutlaka bir uzman doktor gözetiminde tedavilerine başlatılmalıdır' açıklamasında bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal