Boyun Ağrısı Kola Vuruyorsa Dikkat!

Boyun fıtığı, boyundan kola vuran ağrılarla kendini gösterebiliyor. Peki, boyun fıtığı neden olur? Boyun fıtığı belirtileri nelerdir? Boyun fıtığı tedavi yöntemleri nelerdir? Detaylar haberimizde…

06.03.2020-17:29 - (Son Güncelleme: 06.03.2020-17:20) Boyun Ağrısı Kola Vuruyorsa Dikkat!

Hareketsizlik, yaşlılık, geçirilen travma ve zorlanmalar sebebiyle oluşan boyun fıtığı pek çok kişinin hayat kalitesini düşüren bir sağlık sorunudur. Boyun fıtığı, boyun ağrısının yanı sıra boyundan kola vuran ağrı, sırt ve omuzlarda da ağrıya neden olabilmektedir. Tedavisi mümkün olan boyun fıtığı, fizik tedavi ve egzersizlerle ameliyata ihtiyaç kalmadan iyileştiriliyor. İşte boyun fıtığı hakkında merak edilenler…

BOYUN FITIĞI NEDEN OLUR?

Travmalar, zorlanmalar, uzun süre hareketsizlik ve diskin yaşlılığa bağlı su kaybetmesi sonucu disklerde aşınma ve fonksiyon kaybı oluşabilir. Diskin dış tabakası aşınarak veya yırtılarak içindeki jelatinöz sıvı, omur ve sinir aralıklarına sızar. Bu klinik tabloya boyun fıtığı (disk hernisi) denir. Disk normal özelliğini zamanla kaybeder ve kireçlenme meydana gelir. Bu da etrafındaki sinirlere baskı yapar. Bunun sonunda boyun fıtığına özgü belirtiler meydana gelir.

Boyun fıtığının başlıca nedenleri arasında boynu uzun süre hareketsiz tutarak bir noktaya bakmak, bilgisayar ve televizyon karşısında uzun süre oturmak, egzersiz yapmamak ve soğuk klimaların olduğu ortamda bulunmak olarak sayılabilir. Boyun fıtığında ailesel faktörler de önemlidir. Kişinin ailesinde boyun fıtığı varsa kendisinde de ortaya çıkma riski artmaktadır. Boyuna alınan darbeler ve kazalar da boyun fıtığına neden olabilir.

BOYUN FITIĞININ BELİRTİLERİ

  • Boyun, sırt, kol ve omuzlarda ağrı
  • Kollarda uyuşma ve his kusuru
  • Kollarda karıncalanma
  • Kollarda güç kaybı
  • Reflekslerde azalma
  • Kollarda incelme

BOYUN FITIĞI TEDAVİSİ

Boyun fıtığı tedavisinde öncelikle hastaya doğru duruş ve oturma pozisyonu öğretilir. Ağır yük taşımaktan kaçınmak gereklidir. Hastalar tedavi süresince lokal ısı tedavisinden büyük fayda görürler. İlaç tedavisi olarak da hastalara ağrı kesiciler ve kas gevşeticiler verilir.  Seanslar halinde fizik tedavi uygulaması yapılır. Akut dönemde ilk üç gün, boyunluk kullanımı hastanın rahatlamasını sağlar. Daha uzun süre boyunluk kullanımı boyun kaslarının zayıflamasına neden olabileceğinden tavsiye edilmez. Deneyimli fizik tedavi uzmanları ile boyunda itme, çekme ve germe egzersizleri yapılabilir. Boyun omuru çevresindeki kasları güçlendirmek için boyun fıtığı egzersizleri önerilir.

Boyun fıtıkları genellikle ameliyatsız iyileşir. Hastanın kol ve ellerinde ilerleyici güç kaybı varsa ve hasta diğer tedavilere cevap vermiyorsa cerrahi düşünülebilir. Boyun fıtığı ameliyatı, beyin cerrahları tarafından yapılan bir ameliyattır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal