Boğulmalarda İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Boğulmalar, nefes borusunun tıkanması yoluyla ya da suda boğulma olarak kabaca ikiye ayrılabilir. Bu durumda, boğulan kişiye ilk müdahalenin çabuk ve doğru yapılması hayat kurtaracaktır. Peki, boğulmalarda ilk yardım nasıl yapılır?

03.07.2020-12:37 - (Son Güncelleme: 23.07.2021-17:35) Boğulmalarda İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Yaz aylarının gelmesi ile suda boğulmalar artmaya başladı. Bu nedenle suda boğulmalarda ilk yardım tekniklerinin doğru uygulanması hayat kurtarıcı olabilir. Peki boğulmalarda ilk yardım nasıl yapılır? Suda boğulmalarda ilk yardım nasıl yapılır?

SUDA BOĞULMALARDA İLK YARDIM NASIL YAPILMALI?

Boğulmalarda ilk yardım nasıl yapılır? Suda boğulmalarda ilk yardım için öncelikle boğulan kişi sudan kurtarılmalıdır. Yüzme bilseniz bile ilk etapta suda boğulmakta olan kişiye; can simidi, can yeleği, ip gibi hayat kurtarabilecek cisimler atılabilir. Ayrıca boğulan bireyi kurtarmak için, iyi bir yüzücü olmak gerekir. Çünkü boğulan kişi panik halinde olacağından dolayı o an sizi de dibe çekebilir.

Boğulan kişiyi sırtından kavrayarak sudan çıkarmak daha kolay olacaktır, aksi takdirde iki kişi de batabilir. Diğer adımda 112 Acil yardım hattı aranarak vaka bildirilir.

Boğulan kişi, kuru bir yere çekilir. Hipotermi vakasıysa üzerinin kurutulması gereklidir, hasta daha sıcak bir yere alınmalıdır. Boğulan hasta travma hastası olarak kabul edilir çünkü herhangi bir dalma sonucu ya da boyun/omurga zedelenmesi sonrasında boğulmaya başlamış olabilir. Hastanın omurga ve boyun hareketlerine dikkat edilmelidir.

Boğulmalarda ilk yardım nasıl yapılır? İlk yardım yapmadan önce ilk olarak nabız kontrol edilir. Eğer nabız yoksa, kalp masajı ve suni teneffüs uygulanmaya başlanır. 30 kalp masajı 2 suni teneffüs şeklinde yapılıp 5 tur boyunca yapılmaya devam edilir.

Toplamda iki dakika süren döngü sonunda tekrar hastanın nabzı kontrol edilir.

Eğer nabız gelmediyse temel yaşam desteğine devam edilir. Temel yaşam desteği, hastane ve tıbbi müdahale öncesi hastaya ilk yapılan geri döndürme çabalarıdır.

Eğer nabız varsa kesinlikle kalp masajı yapılmamalıdır. Bun durum kalbin çalışırken durmasına neden olur. Bu durumda, boğulan kişinin ağzında takma diş benzeri yabancı cisim varsa kontrol edilir ve alınabilecekse alınır. Ardından kazazedenin çenesi arkaya doğru eğilerek burnu tıkanır ve tüm güçle tek nefes verilerek suni teneffüs yapılır.

Bu müdahale, hastanın nefesi normale dönene kadar tekrarlanmalıdır.

Yutulan suyu çıkarmak için hastanın karnından tutularak gövdesi yukarıya kaldırılır.

NEFES BORUSU TIKANAN KİŞİYE NASIL MÜDAHALE EDİLİR?

Boğulmalarda ilk yardım nasıl yapılır? Nefes borusu tıkanan kişiye ilk yardım nasıl yapılır? Nefes borusunun herhangi bir madde nedeniyle tıkanması sonucu yaşanan boğulmalar ikiye ayrılır: Kısmi tıkanma ve tam tıkanma.

Kısmi tıkanmada, hasta öksürür, konuşur ve kendindedir. Bu durumda, hastaya müdahale edilmemelidir, su gibi şeyler verilmez. Bu durumdaki kişi, öksürerek boğazına takılan nesneyi çıkarabilir.

Nefes borusunun tam tıkanması durumunda hastada ortaya çıkan belirtiler, yüzde kızarıklık ve morarma, nefes alamama hali, konuşamama, bilinç bulanıklığı ve kaybıdır. Bu durumda, hasta yetişkinse Heimlich manevrası uygulanır. Bu manevrada hasta ayakta durabilir ya da oturabilir. İlk yardımcı, hastanın arkasına ya da yanına geçerek, hastayı bir eliyle kavrar ve öne eğilmesini sağlar. 

Ardından, avuç içinin bileğe yakın kısmını hastanın kürek kemikleri arasına aşağıdan yukarı olacak şekilde, güçlü ve hızlı bir manevra gerçekleştirir. Bu, 4 ya da 5 defa tekrarlanır. Ardından, nefes borusundaki tıkanıklığın geçip geçmediği ağza bakılarak kontrol edilir. Hasta bu sırada bırakılmaz.

Tıkanıklık açılmadıysa, Heimlich manevrası uygulanmaya devam edilir. Hastanın göğüs kafesinin altına bir el yumruk yapılarak yerleştirilir, diğer elle yumruk kavranarak içe ve yukarı doğru hareket ettirilir. Tıkanıklık açılıncaya dek döngü devam ettirilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal