Böbrek Sağlığını Bu Şekilde Koruyabilirsiniz

En önemli görevi vücuttaki zararlı ve atık maddeleri süzerek vücuttan idrar yoluyla dışarı atmak olan böbreklerin sağlığını korumak için beslenme düzenine dikkat etmek gerekir. Peki, böbrek sağlığını korumak için nasıl beslenmek gerekir? Detaylar haberimizde…

11.06.2020-12:51 - (Son Güncelleme: 11.06.2020-12:26) Böbrek Sağlığını Bu Şekilde Koruyabilirsiniz

Sigara içmenin böbreklere kan akımını yavaşlatarak böbrek fonksiyonlarının azalmasına neden olduğunu belirten Nefroloji Uzmanı Dr. Serdar Osman Nalçacı, böbrekleri korumak için yapılması gerekenlere dair önemli açıklamalarda bulundu.

“TOPLUMUN 3’TE 1’İNİN BÖBREK HASTALIĞI RİSKİ TAŞIYOR”

Dr. Nalçacı, her 6-7 erişkinden birinin kronik böbrek hastası olduğunu ve toplumun 3’te 1’inin böbrek hastalığı riski taşıdığına dikkat çekti.

Kronik böbrek hastalığının Türkiye’de de önemli bir sorun olduğunu ifade eden Nefroloji Uzmanı Dr. Serdar Osman Nalçacı, Türk toplumunda kronik böbrek hastalığı görülme sıklığının .7 olduğunun altını çizdi.

AĞRI KESİCİLER BÖBREKLERE ZARAR VERİYOR

İbuprofen ve Naproksen gibi ağrı kesicileri belli bir süre her gün kullanan hastaların bu durumu doktora söylemeleri ve böbrek fonksiyonlarını kontrol ettirmeleri konusunda uyarıda bulunan Dr. Serdar Osman Nalçacı, “Bu ilaçlar özellikle yaşlılarda böbrek yetmezliğinin önemli bir nedeni’’ dedi.

İdrarda azalma veya idrarda kesilme böbreklerdeki hasarın belirtilerinden biri olacağını belirten Dr. Serdar Osman Nalçacı, risk altında olan kişileri şöyle sıraladı:

 “Şeker hastalığı olanlar, kronik böbrek hastalığı olan kişiler, kalp kateterizasyonuna giren hastalar, kardiyak bypass cerrahisi yapılan hastalar, kalp yetmezliği olan kişiler, karaciğer hastalığı olan ve yaşlı hastalar.”

YAĞSIZ YİYECEKLERLE BESLENİN

Böbrek hastalıklarının yaşam tarzına bağlı olarak da gelişebileceğini belirten Dr. Serdar Osman Nalçacı, günde 2-2,5 litre su içmenin böbrek sağlığını korumanın en iyi olduğunu söyleyerek şu açıklamalarda bulundu:

 “Yüksek kan şekeri ve yüksek kan basıncı kaynaklı riskleri azaltmak için sağlıklı, düşük yağlı besleniniz. Egzersiz yapmak da kan basıncı ve kan şekeri kontrolüne yardımcı olmaktadır. Yüksek tansiyon veya şeker hastalığınız varsa böbrek fonksiyonlarınızı düzenli aralıklarla kontrol ettirin,”

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal