Böbrek Hastalığı ve Kovid-19

Böbrek hastalığı veya başka bir kronik hastalığı olan kişilerin, koronavirüs salgınında risk grubunda yer aldığı biliniyor. Böbrek hastalığı olanların diyabet veya yüksek tansiyon gibi diğer hastalıkları da olabilmekte. Peki böbrek hastalığı olanlar virüsten nasıl korunmalı?

22.09.2020-10:51 - (Son Güncelleme: 22.09.2020-10:51) Böbrek Hastalığı ve Kovid-19

 Diyaliz hastası olan kişilerin bağışıklık sistemi, sağlıklı kişilere göre daha zayıf olabilir ve bu da enfeksiyonlara karşı vücudu dirençsiz bırakır. Düzenli olarak planlanmış diyaliz tedavisine devam ederken, sağlık ekibinin bahsettiği gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. 

Eğer böbrek nakli yapılmış biriyseniz, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçları kullanmanız gerekir. Bu ilaçları kullanmak böbrek sağlığınız için önem teşkil eder. Bu ilaçlar, bağışıklık sistemini daha az aktif tuttuğu için bağışıklık sisteminin enfeksiyonlarla savaşması zorlaşır. Düşük bağışıklık sistemi ise, Kovid-19 hastalığına yakalanma riskini artırır.

BÖBREK HASTALARI BU SÜREÇTE DİKKAT ETMELİ 

Araştırmaları devam eden Kovid-19 yeni bir virüs enfeksiyonudur. Bazı ilaçların, Kovid-19 üzerindeki etkileri ile ilgili çok az kanıta dayanan fikirler yapılmış olsa da, henüz net bir kanıt ortaya çıkmamıştır. Bir sağlık uzmanı söylemedikçe,, böbrek hastalığında kan basıncınızı kontrol eden ilaçları kullanmayı bırakmamalısınız. Çünkü ilaçları bırakmak kalp krizine, felce veya böbrek fonksiyonlarınızın azalmasına sebebiyet verebilir. Bu sebeple ilaç kullanımını mutlaka doktorunuza danışın. Böbrek bağışı yapılmış kişinin ilaçları kullanmayı bırakması, büyük olasılıkla bağışlanan böbreğin kaybına sebep olur. Herhangi bir sorunuz veya endişeniz olduğu takdirde nakil ekibinizle mutlaka iletişim kurun. 

KOVİD-19 VE BÖBREK NAKLİ

Bütün dünyada salgın yaşanan bu süreçte, böbrek nakil oranları neredeyse her yerde önemli oranda düşüş yaşamıştır. Böbrek naklinin düşüşünün bir nedeni, alıcılara yönelik risk durumudur. Çünkü bağışçıları hastaneye getirmek onları da riske atmak olur. Ayrıca bir alıcının, nakil yoluyla virüs kapma riski vardır. 

KOVİD-19’DAN BÖBREK HASTALARI NASIL KORUNMALI?

Eller yüze temas ettirilmemeli. Çünkü eller, öncesinde virüsün bulunduğu bir yüzeyle temas etmiş olabilir. Kovid-19’un damlacık yoluyla bulaşabildiği unutulmamalı ve maske takmak ihmal edilmemeli. Kalabalık ortamlardan uzak durulmalı ve eğer kalabalık bir ortamda bulunmak durumunda kalındıysa sosyal mesafe muhakkak korunmalı. Olabildiğince toplu taşıma araçları kullanılmamalı. Bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullanılıyorsa, zorunlu durumlar haricinde sağlık kuruluşlarına gidilmemeli. İlaçların dozları veya gelişen klinik durumu ile ilgili doktorla önce uzaktan iletişim (e-posta, telefon) kurmak denenmeli. Diyaliz hastası kişi ve Kovid-19 bulguları gösteriyorsa diyaliz merkezine gitmeden önce durumu haber vermeli. Maske kullanım öncesi ve sonrasında mutlaka eller sabun ile 30 saniye yıkanmalı.

Kovid-19 hastalığından korunmak için bağışıklık sistemi olabildiğince güçlendirilmeli. Sağlıklı beslenmeye önem verilmeli. Hazır gıdalara yaklaşılmamalı. Tüketilecek meyve ve sebzeler iyice yıkanmalı. Ayrıca vitamin D, selenyum, çinko takviyesi almak ve probiyotik gıdalarla beslenmek bağışıklığı güçlendirir. Daha doğru takviye almak için doktorunuz ile iletişime geçmeniz daha doğru sonuca ulaşmanızı sağlar.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal