Böbrek Büyümesi Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Böbrek büyümesi sık görülen rahatsızlıklardan biridir. Genellikle her 300 kişiden birinde böbrek büyümesi görülür. Peki böbrek büyümesi nedir? Böbrek büyümesinin belirtileri nelerdir? Böbrek büyümesi nasıl tedavi edilir?

22.05.2018-17:56 - (Son Güncelleme: 08.06.2021-15:56)

Tek bir böbreğin büyümesi her 300 kişiden birinde, iki böbreğin birden büyümeden etkilenmesi ise her 600 kişiden birinde görülmektedir. Böbrek büyümesinin nedenleri ve tedavisi neler? Tüm merak edilen soruların yanıtları haberimizde bir araya getirdik.

Böbrekler tüm omurgalı canlılarda bulunan boşaltım organlarından biridir. Görünüm olarak olarak fasulyeyi andırmakta, sağ ve sol tarafta olmak üzere 2 tanedir. Fakat tek ve sağlıklı bir böbrekle de sıkıntısız bir hayat yaşamak mümkündür, ancak daha fazla çalışması gerekeceği için daha dikkatli davranılmalıdır.

BİRÇOK KİŞİDE GÖRÜLEN BÖBREK BÜYÜMESİ NEDİR?

Hidronefroz yani bilinen adıyla böbrek büyümesi, böbrekte idrarı toplayan sistemin büyümesidir. Bu durum idrarın böbrekte toplanmasına dolayısıyla böbrek büyümesine neden olur. Böbrekte idrarın olduğu bölüm birikme sonrası şişer ve böbrekte basınca neden olur. Bu durumda böbreğin çalışma sistemini bozar ve zamanla böbrek kanalında tıkanmaya neden olur. Bazı durumlarda bu tıkanma düzelebilirken, bazı durumlarda operasyon gerektirebilir. Ve hatta iki böbreğin büyümesi gibi bir durumla karşılaşıldığında idrar ters akıntı yapmaya başlar bu durum ciddi sonuçlara neden olabilir.

BÖBREK BÜYÜMESİNİN NEDENLERİ VE TEDAVİSİ

Böbrek büyümesinin çeşitli nedenleri olabilir ve bu nedenlere göre tedavi yöntemleri de çeşitlilik gösterir.

Polikistik Böbrek Hastalığı

Böbrekler polikistik böbrek hastalığından (PKD) dolayı büyüyebilir. PKD böbrek içinde kistler oluşumu ve bu kistlerin suyla dolmasıdır. PKD böbreklerde işlev bozukluğuna hatta böbrek yetmezliğine neden olabilir. Hastalığın böbreklerin büyümesiyle birlikte uyuşukluk, yüksek kan basıncı, eklemlerde ağrı, sırt ağrısı, baş ağrısı, idrara kan karışması ve idrar yolu enfeksiyonları gibi belirtileri de vardır.

Tedavisi: Orta şiddetli PKD belirtilerinde kan basıncını dengeleyici ilaçlar kullanılır. Hastalığın daha şiddetli seyrinde ve kistlerin ağrılara neden olduğu durumlarda ise ameliyatla kistler kurutulur ya da alınır. PKD tedavisi için özel bir ilaç yoktur fakat kistlerin alınması hastanın daha rahat hissetmesini sağlar. Daha ciddi durumlarda ise böbreğin alınması en son seçenektir.

Hidronefroz

İdrar yolu kanalları bloke olduğunda böbrekler şişmeye başlar. Bu duruma hidronefroz denir. İdrar böbreklerden mesaneye aktarılamazsa böbrekte birikir ve böbreğin büyümesine neden olur. Orta şiddetli hidronefrozda sırt ağrısı, ağrılı idrar çıkışı, bulanık idrar ve ateşlenme yaygın belirtilerdir.

Tedavisi: Röntgenlerde idrar yollarında anormallikler görülürse sorun ameliyatla çözülür. Çoğu hidronefroz vakalarında antibiyotik tedavisi en etkili tedavi şeklidir. Genellikle günlük olarak düşük dozda antibiyotik alınır.

Piyonefroz

Piyonefroz hidronefrozun daha da ilerlemiş evresidir ve bazı durumlarda böbrek içinde iltihap oluşumu gözlenir. Hastalığın teşhisi ultrasonla yapılır. Piyonefroz hastalarında üşüme, ateş ve ağrılar görülür.

Tedavisi: Böbreklerden deri altından uygulanan su tahliyesi gerçekleştirilir. Bu yöntemde dokulara ve organlara ulaşmak ve böbreğe zarar vermemek için deriyi kesmek yerine bir iğne yardımıyla operasyon gerçekleştirilir.

böbrek büyümesi belirtileri

Amiloidoz

Vücut kasların, saçların ve derinin yapı taşları için proteinler üretir. Bazen vücut anormal proteinler üretir ve bu proteinler dokularda birikerek amiloidoz hastalığına neden olur. Bu normal olmayan proteinlerin etkileri kalp, akciğerler ve böbreklerde kendini gösterir.

Tedavisi: Anormal proteinlerin üretimi kontrol altına alınmaya çalışılır. Bunun için de doktorlar ilaç tedavisinin yanında beslenmeyi kontrol altına almayı amaçlar. Bazı durumlarda kemoterapi metotlarıyla kök hücre nakli gerçekleştirilir. Daha ağır durumlar için organ nakli de gerçekleştirilebilir.

Böbrek Hücreli Kanser

Böbrek büyümesi kandan gelen atıkların filtre edilmesini sağlayan böbrek tübüllerindeki kötü huylu hücreler nedeniyle de ortaya çıkabilir. Hastalığın belirtileri abdominal ağrılar, mide şişmesi, anormal idrar rengi ve sırt ağrısıdır.

Tedavisi: Ameliyat etkilenen böbreği ya da çevre dokuları almak için öncelikli opsiyondur. Diğer yöntemler ise radyasyon terapisi ve kemoterapidir.

Pyelonefrit

Pyeleonefrit mesaneden idrar yoluna yayılan bir enfeksiyondur ve bir ya da iki böbreğin birden büyümesine neden olur.

Tedavisi: Antibiyotik tedavisi uygulanmadan önce hangi antibiyotiğin kullanılacağının tespiti için bir kültür alınır. Hastalık genellikle antibiyotiklerle tedavi edeilir ve böbrekler zamanla normal büyüklüğüne ulaşırlar.

Akkiz Böbrek Kisti Hastalığı 

Bu hastalarda kist yığınları böbreğin büyük görünmesine yol açar. Fakat akkiz böbrek kisti hastalığı polikistik böbrek hastalığından farklıdır. Bu hastalık hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülebilir ve genelde böbrek yetmezliğiyle sonuçlanır. Hastalığın hiç bir belirtisi yoktur.

Tedavisi: Kistler normalde zararsızdır ve emar, ultrason ve bilgisayarlı tomografi yardımıyla alınır. Kistler enfeksiyon kaparsa antibiyotik tedavisi uygulanır. Özellikle büyük kistler karın bölgesine sokulan iğne yardımıyla kurutulur. Kistleri almak için ameliyat ise nadiren tercih edilir.

Böbrek Displazisi

Böbrek displazisi bir böbreğin ya da nadiren iki böbreğin birden böbrek dokuları üzerinde kist oluşumu nedeniyle anormal bir şekilde büyümesi sonucu ortaya çıkar. Hastalık özellikle bebeklerde görülür ve henüz ana rahmindeyken gelişir. Hastalık normalde bir problem oluşturmaz çünkü bir bebek için genelde tek bir sağlıklı böbrek yeterlidir. Fakat daha şiddetli vakalarda hastalık iki böbreği birden etkileyebilir ve bu durumda bebeğin ana rahminde yaşamı tehlike altındadır. Buna rağmen bebek doğuma ulaşabilirse acilen böbrek nakli gerçekleştirilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal