Ekmeğin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Ekmeğin faydaları nelerdir? Ekmeğin zararları nelerdir? Ekmek tüketmeli miyiz? Ekmekle ilgili tüm kafa karışıklığına açıklık getirecek faydaları ve zararları haberimizde.

10.01.2020-11:47 - (Son Güncelleme: 05.06.2021-16:54)

Ekmeğin faydaları nelerdir? Ekmeğin zararları nelerdir? Ekmek tüketmeli miyiz? Çok tartışmalı bir konu olan ekmeğin faydalarını ve zararlarını sizler için araştırdık… 

Ekmek toplumumuzda en çok tüketilen besinler arasındadır. Çok eski çağlardan beri sofraların vazgeçilmezi ekmek son zamanlarda çok tartışmalı bir konu haline geldi. Neredeyse her yemeğin yanına tüketilen ekmek toplumumuz için vazgeçilmezler arasında. 

Peki bu kadar sık tükettiğimiz besin hakkında neler biliyoruz? Kimileri tarafından yenmesi tavsiye edilirken, kimileri ise uzak durulması gerektiğini iddia ediyor. Uzmanların bile fikir ayrılıklarının olduğu bu konuya açıklık getiriyoruz! 

Öncelikle belirtmeliyiz ki ekmek tüketirken mutlaka önceliğiniz besin değeri yüksek olan tam tahıllı buğdaylardan yapılmış ekmeklerden yana olmalı. Bildiğiniz gibi beyaz un tam tahıla göre daha az besin değeri taşıyor ve kilo aldırmaya daha müsait. Beyaz ekmek yerine mutlaka tam tahıllı ekmekleri tüketin!

Siyez, Bazlama, Tandır, Mısır, Kepek ve Tahıllı olmak üzere birçok çeşidi bulunan ekmekler besin değeri en yüksek olanlardır. Ekmek tercihiniz bunlardan yana olursa çok daha sağlıklı bir tercih yapmış olursunuz. 

Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da ekmeğin zararlarından bahsederken hayatından tamamen çıkarılmasıdır. Bu tamamen yanlış bir tutumdur. Ekmek tamamen beslenmeden çıkarılmamalıdır. Burada zararlı olan ve tüketilmesinin tavsiye edilmediği ekmek türü beyaz ekmektir! Beyaz ekmeğin tersine tam tahıllı ekmeklere vücudun ihtiyacı vardır. 

Peki, nedir bu kadar tartışma konusu olan ve ekmeğin faydaları ve zararları? Gelin ilk önce olumlu yönlerinden bahsedelim...

EKMEĞİN FAYDALARI NELERDİR?

ekmeğin faydaları

Beyaz ekmeğin çok zararlı olduğu kanıtlanmıştır. Beyaz ekmek tüketiminden kaçınmalıyız ancak ekmeği tamamen de hayatımızdan çıkarmamalıyız! Beyaz ekmek yerine; tam buğday, tahıllı, çavdar ve kepekli ekmek tüketimi insan vücuduna oldukça faydalıdır. Sağlıklı ve düzenli beslenmede oldukça yararlı olan bu ekmek türleri, diyetisyenler tarafından da önerilmektedir.

Özellikle diyabet, kalp hastalığı ve tansiyon gibi rahatsızlığı bulunan kişilere tam, buğday, çavdar ve kepekli ekmek türleri tavsiye edilmektedir. Kronik hastalığa sahip olan ve posaya fazla ihtiyaçları olduğu için beyaz ekmek yerine diğerlerini tercih etmeleri daha sağlıklıdır. Tabi ki beyaz ekmek türünün zararları olmasının yanında faydaları da vardır. İşte ekmek çeşitlerinin faydaları…

- İçerdiği besin değeri lif oranı ile daha fazla tokluk hissi vermesi

- Özellikle buğday ekmeğindeki Omega3 ve Omega6 yağlarının gelişme çağındaki çocuklar için çok faydalı olması

- Kan şekerinin dengelenmesi ve sinir sistemi için gerekli ve mühim vitaminlerin alınmasında katkıda bulunması

- Bir çok farklı ve olumlu özellikleri olan ekmek türleri de vardır lakin insanlar arasında en çok tercih edilen ve sağlıklı bulunan ekmek türleri özetle: 

       - Tam Buğday 

       - Çavdar 

       - Yulaf ve Kepekli ekmeklerdir. 

Birçok uzmanında önerdiği üzere bu klasmandaki ekmekler beyaz ekmeğe oranla çok daha faydalıdır.

Mikro Besinler Bakımından Zengindir

- Normal şartlarda evde üretilen beyaz ekmekler birçok vitamin bulunmaktadır. 

- Ancak, piyasada yapılan birçok beyaz ekmek işlemden geçirildiği için bu besin bileşenlerinin büyük bir kısmını içermeyebilmektedir.

Tokluk Hissiyatı Verir

- İçeriğinde bulundurduğu yüksek karbonhidrat değerleri sayesinde yemeklerinin yanında tokluk hissiyatı vermesi için tercih edilir.

Enerji Sağlar

- Yukarıda anlattığımız gibi uygun ve düzgün bir şekilde pişirilmiş ekmek yine aynı şekilde yeterli seviyede tüketildiği zaman insana enerji sağlayan bir besindir.

EKMEĞİN ZARARLARI NELERDİR?

ekmeğin zararları nelerdir

- Ekmeğin en büyük zararı 'aşırı tüketimi' dir. Ekmeğin aşırı tüketilmesi obezite, yağlanma ve bunların sonuçlarına bağlı olarak kolestrol, kalp ve tansiyon hastalıklarına neden oluyor.

- Beyaz ekmeğin en büyük zararı ise 'bağımlılık' yapmasıdır. Beyaz ekmek tüketimi tıpkı zararlı maddeler olan kola ve sigara gibi bağımlılığa neden olmaktadır. 

- Ekmeğin içindeki boş ve toksik kalorilerin insanları sık sık acıkmaya ittiği ve bunun da kilo almayı ve beraberinde getirdiği sağlık problemleri ile karşılaşma riskini arttırdığı görülüyor.

- Son olarak, aşırı tüketim  sağlık problemlerini doğurabilir o yüzden rafine edilmiş normal beyaz ekmeklerden ziyade, bol lifli ve besin değeri yüksek olan yukarıda da örneklerini verdiğimiz Tam buğday, Çavdar, Yulaf, Kepekli veya Siyez ekmeklerini de tercih edebilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal