BioNTech Firmasının Kurucusu Uğur Şahin Aşının Dağıtımı İçin Tarih Verdi

Kovid-19’a karşı geliştirdiği başarılı aşıyla gündeme gelen BioNTech firmasının kurucularından Uğur Şahin, aşının dağıtımına 25 Aralık’tan önce başlanabileceğini duyurdu.

19.11.2020-12:30 - (Son Güncelleme: 19.11.2020-12:40) BioNTech Firmasının Kurucusu Uğur Şahin Aşının Dağıtımı İçin Tarih Verdi

BioNTech firmasının kurucularından Uğur Şahin, ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) aşının acil durumlarda kullanılması onayını Aralık ayının ortasında verebileceğini bildirdi. Şahin, aşının Avrupa Birliği’ndeki koşullu kullanma onayının da yine Aralık ayının ikinci yarısında alınabileceğini belirtti.

Konuya dair bilgi sahibi olan bir kaynak Reuters haber ajansına yaptığı açıklamasında, FDA danışma kurulunun 8-10 Aralık tarihleri arasında aşıyı değerlendirmek üzere toplanabileceğini belirtti, fakat tarih henüz kesinlik kazanmadı. FDA ise şimdilik konuya ilişkin herhangi bir yorum yapmadı.

Amerikalı ilaç firması Pfizer ve Alman ortağı BioNTech tarafından geliştirilen aşının koruma seviyesinin beklenenden çok daha yüksek olması uzmanlar açısından salgınla mücadelede büyük bir adım olarak değerlendirilmişti.

Aşının üçüncü ve son aşamasındaki klinik denemelerine 43 binden fazla kişi katıldı. Bunların 170’inin ağır vaka olduğu, 162’sine placebo verildiği ve ağır durumdaki 10 Kovid-19 hastasından ise sadece bir tanesinin aşıyı olduğu söylenmiş; bu durumda aşının yüzde 95 etkili olduğu açıklanmıştı.

Philadelphia Temple Üniversitesi’nden biyolog Enrico Bucci, ‘İnsanlık tarihinde ilk kez virüsün ortaya çıkmasından geniş kapsamlı aşı deneylerine kadar bir yıl bile geçmedi. Üstelik de tamamen yeni bir teknik kullanıldı’ şeklinde konuştu.

Amerikalı Moderna firması da geçtiğimiz günlerde son aşama klinik deneylerinin ilk verilerini kamuoyuyla paylaşmış ve aşısının yüzde 94,5 oranında etkili olduğunu duyurmuştu.

Amerikalı yetkililer Moderna’nın aşısının Pfizer’in aşısı için acil durum onayı verilmesinden 7-10 gün sonra onay almasının mümkün olduğunu dutumuştu. Aşıların acil durum onayı almasından sonra 24 saat içerisinde dağıtımına başlamaya hazır olacak.

ABD Sağlık Bakanı Alex Azar, ‘Şu anda ABD Gıda ve İlaç Dairesi tarafından onaylanabilecek ve haftalar içinde dağıtımına başlanabilecek iki güvenli ve çok etkili aşı var’ açıklamasında bulundu.

Pfizer, bu yıl 50 milyon doz aşı üretmeyi hedeflediğini, bunun da 25 milyon kişiyi korumaya yeteceğini bildirmişti. Firma 2021 yılında ise 1,3 milyar doz üretim yapmayı hedefliyor.

YAYGIN AŞILAMA AYLAR SÜREBİLİR

ABD ve İngiltere’deki sağlık çalışanları öncelikli aşı olacak grup içinde yer almakta. Fakat geniş kapsamlı aşı çalışmalarının başlaması her iki ülkede de aylar alması bekleniyor.

Pfizer, geçtiğimiz günlerde Brezilya ile 2021’in ilk yarısında milyonlarca doz aşının teslim edilmesi için anlaşma yaptıklarını bildirdi. Firmanın aynı zamanda AB, Almanya ve Japonya’yla da anlaşmaları bulunmakta.

Dünya Sağlık Örgütü’nün kıdemli acil durum uzmanı Mike Ryan, tüm dünyada ciddi ölçüde aşılama yapılması için 4-6 ay arasında zamana ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Pfizer-BioNTech’in aşısının daha zor koşullarda depolanabilmesi aşının dağıtım sürecinin daha karmaşık hale gelmesine neden oluyor. Aşının eksi 70 santigrat derecede depolanması gerekiyor. Fakat Reuters’a göre aşı beş gün boyunca normal bir soğutucuda da saklanabilir.

Moderna’nın aşısı ise eksi 20 santigrat derecede 6 aya; normal soğutucuda ise (2 ile 8 santigrat derece) 30 güne kadar saklanabiliyor.

Kovid-19’a karşı küresel aşı yarışında, deney sonuçlarının açıklanması beklenen diğer üreticilerse İngiliz AstraZeneca firması ve Oxford Üniversitesi ile Johnson & Johnson.

Ancak geliştirilen aşının çocuklar üzerinde kullanılması konusunda onay alınmasının daha uzun süreceği belirtiliyor. Şimdiye kadar sadece Pfizer, en küçük 12 yaşa kadar, 18 yaşın altındaki gönüllülerle deney yürütmeye başladı. Moderna ve Johnson&Johnson da kısa sürede aşıyı çocuklarda denemeye başlamayı planladıklarını duyurdu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal